НаУКМА

Інформаційний пакет ЄКТС

<< повернутись

Код: 317388

Назва:

Харчування як складова громадського здоров’я



Анотація: Навчальна дисципліна "Харчування, як складова громадського здоров'я" є вибірковою дисципліною для студентів другого року навчання освітньо-наукової програми "Громадське здоров'я" другого (магістерського) рівня вищої освіти. Курс розроблено таким чином, щоб студенти могли орієнтуватися у базовій термінології; розуміти концепції епідеміології харчування; глобальні проблеми, пов'язані з харчуванням та здоров'ям населення; оцінювати аліментарні фактори ризику, пов'язаних з розвитком хронічних захворювань, і роль дієтології в профілактиці захворювань; розглядати політику харчування та втручання, які можуть бути застосовані як частина заходів зі зміцнення здоров'я населення. Курс охоплює ключові поняття та рамки, але має практичну спрямованість. Курс базуються на активній участі студентів у вирішенні проблем і критичному мисленні, за допомогою чого вони "конструюють" власні знання, осмислюючи свій досвід та об'єднуючи його з уже існуючими інтелектуальними конструктами.

Тип дисципліни: вибіркова

Рік навчання: 2

Семестр: осінній

Кількість кредитів: 3 (загальна кількість годин - 90; аудиторні години - 30; самостійна робота - 60)

Форма контролю: залік

Викладач(і): Юрочко Тетяна Петрівна, завідувач кафедри ШГЗ, кандидат наук з державного управління, доцент

Результати навчання: - Оцінювати основні демографічні та епідеміологічні показники, значення і тенденції зміни основних детермінант, що чинять вплив на здоров'я у розрізі різних груп населення в Україні, Європейському регіоні та світі, застосовувати основні поняття та концепції епідеміології та статистики при плануванні, проведенні та
інтерпретації результатів досліджень.
- Організовувати заходи з нагляду за станом здоров'я населення з використанням міжсекторального підходу.
- Розробляти заходи з профілактики (первинної, вторинної та третинної) захворювань та сприяти їх реалізації на практиці.
- Здійснювати аналіз ефективності розроблених процедур, інтервенцій, стратегій та політик в сфері громадського здоров'я.
- Критично оцінювати результати наукових досліджень та здійснювати пошук потрібної наукової інформації у сфері громадського здоров'я, аналізувати інформацію, здійснювати дослідження, формулювати за його результатами висновки та рекомендації щодо їх впровадження.


Спосіб навчання: аудиторне

Необхідні обовязкові попередні й супутні модулі: -

Зміст дисципліни: формування у студентів теоретичних та практичних основ у сфері харчування, політики харчування та їхній вплив на здоров'я населення як підґрунтя до наступних курсів ОНП "Громадське здоров'я" та багатоаспектність розуміння здоров'я населення.


Рекомендована література: ОСНОВНА:
1. Гурова А. І. Основи дієтології : метод. рек. / А. І. Гурова ; Херсон. держ.
університет. - Херсон : Вишемирський В.С., 2019. - 63 с.
2. Дієтичне харчування: підручник / О.І. Черевко, Н.В. Дуденко, Л.Ф. Павлоцька та ін. - Харків : ХДУХТ: Світ Книг, 2021.- 432 с.
3. "Nutrition and Dietetics" by Esther A. Winterfeldt - https://open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/nutrition-and-dietetics
4. "An Introduction to Nutrition" by Leslie E. Stroh - https://open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/nutrition-and-dietetics
5. "Nutrition and Diet Therapy" by Peggy Stanfield - https://open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/nutrition-and-dietetics
6. "Nutrition and Health" by Brian R. Lindshield - https://open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/nutrition-and-dietetics
7. "Nutrition and Health: Macronutrients and Micronutrients" by Venketeshwer Rao

8. "Dietary Guidelines for Americans" - Офіційний документ від У.С. Міністерства сільського господарства та Міністерства охорони здоров'я, який надає рекомендації щодо харчування.
9. "Krause's Food & the Nutrition Care Process" by L. Kathleen Mahan and Janice L. Raymond - Це авторитетний джерело з практичної дієтології, яке включає інформацію про здоровий харчовий процес та дієтетичну практику.
10. "Academy of Nutrition and Dietetics Complete Food and Nutrition Guide" by Roberta Larson Duyff - Ця книга надає загальну інформацію про харчування та здоров'я, включаючи рекомендації щодо правильного харчування.

ДОДАТКОВА:
1. Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Цихановська І.В., Лазарєва Т.А., Александров О.В., Коваленко В.О., Скуріхіна Л.А., Євлаш В.В. Нутриціологія. Частина 1. Загальна нутриціологія. Навчальний посібник. - Харків: УІПА, 2012. - 371 с
2. Ресурси Україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" https://www.actforhealth.in.ua/#niz
3. Покращення показників з неінфекційних захворювань: бар'єри та можливості системи охорони здоров'я в Україні: Аналітичний звіт. - 2023 р. https://www.actforhealth.in.ua/materialy/analitichniy-zvit-za-rezultatami-ocinki- pokrashchennya-pokaznikiv-z-neinfekciynih-zahvoryuvan-barieri-ta-mozhlivosti-sistemi- ohoroni-zdorovya-v-ukrayini
4. Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor. Occupational Outlook Handbook, Dietitians and Nutritionists. 2019, September
4. https://www.bls.gov/ooh/healthcare/dietitians-and-nutritionists.htm.

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ:
1. Всесвітня організація охорони здоров'я : https://www.who.int/activities/developing-nutrition-guidelines
2. https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines/current- dietary-guidelines
3. https://www.fao.org/nutrition/education/food-based-dietary-guidelines
4. https://www.eatforhealth.gov.au/guidelines/guidelines
5. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-guidelines-and-food-labels/the- eatwell-guide/
6. Міністерство охорони здоров'я України: http://www.moz.gov.ua/
7. The Global Burden of Disease (GBD) https://www.healthdata.org/research- analysis/gbd#:~:text=The%20Global%20Burden%20of%20Disease,be%20improved%20and%2 0disparities%20eliminated.
8. CDC: https://www.cdc.gov/nutrition/
9. https://www.espen.org/guidelines-home/espen-guidelines
10. https://phc.org.ua/news/12-krokiv-do-zdorovogo-kharchuvannya
11. American Public Health Association Food and Nutrition Section. https://www.apha.org/apha-communities/member-sections/food-and-nutrition/who-we-are
12. Association of Graduate Programs in Public Health Nutrition. www.agpphn.org
13. Centers for Disease Control and Prevention-Nutrition. https://www.cdc.gov/nutrition/index.html
14. Centers for Disease Control and Prevention National Center for Chronic Disease Prevention and Health. https://www.cdc.gov/chronicdisease/index.htm
15. Healthy People 2030. https://www.healthypeople.gov/2020/About-Healthy- People/Development-Healthy-People-2030/Framework

16. The Academy of Nutrition and Dietetics Public Health/Community Nutrition Dietetic Practice Group. https://www.phcnpg.org/page/about
17. U.S. Department of Agriculture Food and Nutrition Service. https://www.usda.gov/topics/food-and-nutrition


Форми та методи навчання: лекції, семінарські заняття, самостійна робота.

Методи й критерії оцінювання: рейтингове оцінювання за 100-бальною системою: поточний контроль - 70 балів (участь у семінарських заняттях, виконання завдань самостійної роботи); підсумковий контроль - 30 балів (залік).

Мова навчання: українська