Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович зустрівся зі студентами та професорами Могилянки

 

21 листопада до Києво-Могилянської академії завітав прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович.

 

 

На зустрічі зі студентами і професорами він розповів про досвід пост-воєнної мирної реінтеграції Хорватії, входження країни до НАТО та ЄС.

Вітаючи Андрея Пленковича в стінах Академії, в аудиторії, де не залишилося жодного навіть стоячого місця, президент НаУКМА Андрій Мелешевич відмітив, що візит прем’єр-міністра Хорватії відбувся саме 21 листопада, коли відзначається третя річниця Революції Гідності.

- Студенти, викладачі та працівники Могилянки брали активну участь у Революції Гідності, відстоюючи права українців та європейські устремління нашої країни, - сказав Андрій Мелешевич. – Після революції ми продовжуємо активно працювати над тим, щоб у країні тривали реформи та відбувалися зміни. У такий важкий для нас час, коли триває російська агресія проти нашої держави, досвід Хорватії у питанні післявоєнної реінтеграції, а також входження країни до ЄС і НАТО є особливо актуальним.

 

Андрей Пленкович у своєму виступі перед аудиторією сказав, що Україна та Хорватія мають багато спільного, оскільки обидві країни стали жертвою військової агресії. Хорватія зуміла подолати наслідки війни, відвоювати та реінтегрувати окуповані території та стати членом ЄС і НАТО. Досвідом своєї країни прем’єр-міністр Хорватії та члени його делегації готові ділитися з представниками української влади. Андрей Пленкович відзначив кілька моментів, які допомогли його країні у пост-воєнний період та у період непростого входження до ЄС:

- По-перше, потрібен національний консенсус. По-друге, дуже важливу роль відіграє постійна комунікація влади з суспільством, і вона має бути дуже прозорою. Також важливою є тісна співпраця з іноземними партнерами, якісне розуміння власного та міжнародного контекстів, як от у випадку з ЄС.

 

Прем’єр-міністр Хорватії відзначив, що в процесі реінтеграції важливим також було прийняття закону про амністію, хоч це було і залишається дуже болісним кроком для суспільства, та проведення місцевих виборів – для їхньої організації знадобилося шість років.

Розповідаючи про шлях Хорватії до членства в НАТО та ЄС, Андрей Пленкович відзначив, що минуло 18 років від проголошення незалежності, поки країна стала членом НАТО, а для отримання членства в ЄС потрібно було 22 роки проведення реформ та змін у країні.

Загалом в процесі входження в ЄС Хорватія переглянула чи прийняла 683 закони.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна