Світла пам'ять Панченку Володимиру Євгеновичу

panchenko

Могилянська спільнота з глибоким сумом повідомляє, що 14 жовтня 2019 року на 65-му році життя помер наш добрий друг та колега, професор, доктор філологічних наук, відомий літературознавець і літературний критик, член Національної спілки письменників України, Українського ПЕН та Ініціативної Групи «1 Грудня», народний депутат Верховної Ради України I скликання, шеф-редактор та засновник видання «ЛітАкцент», заслужений діяч науки і техніки України Володимир Євгенович Панченко.

 

Пан Володимир прийшов працювати у Києво-Могилянську академію у 2001 році: був професором кафедри філології, літературознавства. З 2002 по 2007 рік – віце-президентом з навчальної роботи.

 

«Володимир Євгенович був людиною світлою, порядною і якоюсь дуже відповідною тому ХІХ ст., про яке нас учив, - ділиться спогадами учениця Володимира Панчека, наша випускниця та викладачка Катерина Близнюк. – Завдяки йому я навчилася цінувати Пантелеймона Куліша. Відкрила собі Міцкевича складнішого, ніж кримські сонети. Дізналася, що Марко Вовчок - це не зовсім про село. Матеріалізувала Нечуя-Левицького з його життям на Подолі. Ще глибше полюбила Франка... Нещодавно дістала «Патетичного фрегата» і наче знову побувала на його лекції. Дякую Вам, Володимире Євгеновичу, що ділилися своїм знанням і мудрістю з нами»!

У Могилянці, яку він розбудовував так самовіддано і щиро, назавжди залишиться часточка його душі.

 

Світла і вічна пам’ять...

 

Допомогти родині можна перерахувавши кошти на рахунок його дружини Людмили Дмитрівни, номер картки  5168 7573 4597 2774.

Світла пам'ять Ярославу Спічеку

Spichek Yaroslav

випускнику бакалаврської (2017) і магістерської (2019) програм "Філософія".

16.01.1996-9.08.2020

 

Все своє життя Ярослав боровся з важким вродженим генетичним захворюванням муковісцидоз і портребував пересадки легенів.

 

Свій останній подих Ярослав зробив в Індії - країні, філософією якої він цікавився, яку активно досліджував, і де знаходився майже рік, чекаючи на пересадку легенів.

 

Спільнота Києво-Могилянської академії – викладачі, студенти, випускники, всіляко підтримували Ярослава та допомагали йому боротися з цим недугом. Дякуємо всім і кожному, хто долучився до порятунку Ярослава! 

 

Пам’ять про Ярослава буде жити серед його рідних і друзів, серед могилянців!   

Детальніше...

Світла пам'ять Наталії Ксьондзик

 

Ksondzyk_Nataliia

НАТАЛЯ КСЬОНДЗИК (1985-2017)

 

випускниця НаУКМА, бакалаврської програми «Філологія», 2006, та магістерської літературознавчої програми «Теорія, історія літератури та компаративістика», 2008, по закінченню яких отримала дипломи з відзнакою. Її бакалаврська кваліфікаційна робота «Рецепція принципів класицистичної поетики в літературі Російської імперії XVIII-ХІХ ст.» була визнана кращою, за що вона отримала премії професора Романа Струця. Наталя навчалася в аспірантурі НаУКМА за спеціальністю «теорія літератури» (2008-2011), де працювала над дисертаційним дослідженням «Дезінтеграція естетики соцреалізму в українській радянській літературі 1950-1980-их років».Вона була учасницею проекту «ЛітАкцент» (редакторкою і авторкою власних матеріалів). Наталя була з Могилянкою 15 років і це велика частина її яскравого життя.

 

У 2019 році з метою увіковічнення пам’яті Наталі Ксьондзик  її сім’я та друзі  за підтримки Асоціації випускників та кафедри літературознавства НаУКМА заснували щорічну стипендію за дипломну бакалаврську роботу з літературознавства. Стипендія має на меті відзначити ґрунтовну дослідницьку роботу та творчий підхід до науки і вручатиметься щороку.  

Детальніше...

Світла пам'ять Василю Вікторовичу Лучику

luchyk11 серпня 2019 року відійшов у засвіти Василь Вікторович Лучик — український мовознавець, етимолог, доктор філологічних наук, професор, заслужений діяч науки та техніки України, завідувач кафедри загального і слов'янського мовознавства НаУКМА, провідний науковий співробітник Інститут мовознавства імені O.O.Потебні НАН України.  

 

Могилянська спільнота висловлює свої співчуття близьким і рідним колеги і невимовно сумує з приводу цієї втрати.

 

У доробку Василя Вікторовича близько 200 наукових праць, серед яких потужні й шановані не лише серед українських, а й закордонних учених:

1. Словник народних географічних термінів Кіровоградщини / Відп. ред. В. В. Лучик. – Київ-Кіровоград: РВЦ КДПУ, 1999. – 222 с. (співавтори: Громко Т. В., Поляруш Т. І.).

2. Słowiańska onomastyka. Encyklopedia: W 2 t./ Pod red. E.Rzetelskej-Feleszko i A. Cieślikowej przy współudziale J. Dumy. – Warszawa-Kraków: Tow-wo nauk. Warszawskie, 2002-2003. – T. 1. – 535 s.; – Т. 2. – 616 s. (співавтор).

3. Словник мікрогідронімів України: Волинь, Житомирщина, Запоріжжя, Київщина, Кіровоградщина, Полтавщина, Черкащина / Уклад. І. М. Желєзняк та ін.; Під ред. О. П. Карпенко. – К.: Обереги, 2004 . – 448 с. (у співавторстві).

4. Вступ до слов’янської філології: Підручник. – Київ.: ВЦ «Академія», 2008. – 344 с. 5. Етимологічний словник топонімів України. – К.: ВЦ «Академія», 2014. – 543 с.

 

Під керівництвом В.В. Лучика було захищено десять кандидатських дисертацій зі спеціальностей «українська мова», «слов’янські мови» та «порівняльно-історичне і типологічне мовознавство».

Василь Вікторович був членом Загальнослов'янської ономастичної комісії. Брав участь у діяльності редакційних колегій авторитетних лінгвістичних журналів і збірників (у т. ч., журналів «Мовознавство» Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України та «Українська мова» Інституту української мови НАН України), а також входив до складу спеціалізованих вчених рад.

 

Більше про життя й доробок В.В. Лучика можна дізнатися у виданні «Василь Вікторович Лучик: біобібліографічний покажчик»

Світла пам'ять Грибчук Наталі Валентинівні

grybchuk

7 вересня 2018 року через тяжку хворобу пішла з життя  Наталя Валентинівна Грибчук, керівниця студентського відділу кадрів.

18 років свого життя Наталя Валентинівна віддала Могилянці та нашим студентам. 

Спільнота  Національного університету "Києво-Могилянська академія" висловлює глибокі співчуття родині та близьким.

Пам’ятаємо… Сумуємо…

Світла пам’ять...

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна