1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Дарунок до Музею НаУКМА: легендарний шаховий стіл

 

10 червня музей НаУКМА поповнився цінним дарунком: легендарний шаховий стіл часів Київського військового-морського училища.

 


Дарувальник: Артемій Юрійович Теодорович, викладач Коледжу морського і річкового флоту Київської державної академії водного транспорту імені Петра Конашевича-Сагайдачного, син курсанта колишнього Київського військового-морського училища.Оскільки начальник училища, контр-адмирал Коровін А.М. був пристрасним прихильником шахів, він замовив наприкінці у 1989 р. 12 таких шахових столів для училища і сприяв шаховим зацікавленням курсантів і викладачів училища. Після закриття училища ці столи були списані і потрапили до окремих колишніх курсантів. Родина Теодоровичів зберігала і використовувала шаховий стіл в належних умовах . Довідавшись про Музей НаУКМА, А.Ю.Теодорович вирішив передати шаховий стіл на довічне зберігання до Музею як памятку про традиції шахової гри у військовому училищі, яке знаходилося на історичній території Києво-Могилянської академії.

Відродження НаУКМА безпосередньо повязане з цією інтелектуальною східною грою, оскільки у січні 1992 р., як відомо, відбулася шахова дуель між начальником військового училища А.М.Коровіним та ініціатором і першим президентом відродженої Могилянки В.С.Брюховецьким. Згідно попередньої домовленості шахістів-"дуелянтів", в разі перемоги В.С.Брюховецького відроджувана Києво-Могилянська академія отримувала першу робочу кімнату майбутнього університету на своїй історичній території. Результат шахового двобою всім могилянцям відомий.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна