1

Поварня та Трапезна з церквою Святого Духа після реставрації. 2008 рік.

2

Поварня (Галшчин дім). Південна сторона. 2015 рік.

3

 Інтер'єр другого поверху Трапезної. 2015 рік.

4

Фрагмент північного порталу Богоявленського собору. Віднайдений у 2010 р.

5

З колекції музею: глек, горщик, праска, водолій. Кін. XIX- поч. ХХ ст.

6

Цегла з колекції музею.

7

Сторінка з альбому випускників Київської духовної академії. 1903 рік.

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

1

Частина експозиції "Києво-Могилянська академія: чотири століття історії"

v musei

Виставка «Людина між війною і миром»:історія українців, переміщених до Німеччини

Впродовж 13 жовтня – 15 листопада 2016 у Музеї НаУКМА (2-й поверх) експонуватиметься виставка, присвячена історії примусових робітників (остарбайтерів, військовополонених) в Третьому Рейху під час Другої світової війни та переміщених осіб або "Ді-Пі" (англ. Displaced Persons (DPs) після закінчення війни.

 

 

Упродовж Другої світової війни на території Третього Рейху працювало 13,5 млн. чоловіків, жінок та дітей із 26 країн Європи. Це були робітники з числа цивільного населення, військовополонені та в'язні концтаборів.Українці становили одну з найчисельніших груп іноземців, що працювали в Рейху, оскільки остарбайтери в більшості були вивезені з території Рейхскомісаріату Україна. Після закінчення війни в Європі в 1945 р. більшість остарбайтерів були депортовані до СРСР; частина примусових робітників та біженців деякий час перебували в таборах переміщених осіб.

 
Виставка складається з двох тематичних підрозділів: 
1. Документи остарбайтерів та військовополонених 1943 р. (листування, фотографії) з фондів наукової бібліотеки НаУКМА;
2. Матеріали переміщених осіб Ді-Пі-таборів представлено пересувною виставкою, підготовленою студентами Ґіссенського університету в рамках програми фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє». Автори виставки поставили собі за мету дослідити історію «переміщених осіб» та Ді-Пі-таборів в Центральному Ґессені, зокрема місцях дислокації таборів у містах Марбурґ, Вецлер, Ґіссен, Алендорф та навколишніх селах, умови проживання їх мешканців в окупованій американцями зоні, а також вплив цих побутових обставин на щоденне життя "Ді-Пі" в Центральному Ґессені.


Виставку матеріалів про життя українців у Центральному Ґессені доповнено матеріалами про життя переміщених осіб і в інших землях Німеччини, що зберігаються у Науковій бібліотеці НаУКМА. Це, зокрема, документи і фото з архіву Ольги та Ярослава Дужих, Ігоря Губаржевського, Українського технічно-господарського інституту у Мюнхені, а також періодичні та друковані видання з особових книжкових колекцій наукової бібліотеки НаУКМА.


Відкриття виставки відбудеться 13 жовтня 2016 о 13:00.

 

Подія у Facebook

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна