Візит Олександра Юхименка до НаУКМА

 

Нещодавно Києво-Могилянська академія мала честь приймати у своїх стінах Олександра Юхименка – канадського бізнесмена українського походження, представника родини, яка стала патроном Докторської школи Могилянки.

Нагадаємо, саме фінансова підтримка братів Івана, Петра та Олександра Юхименків, початок якої припадає на 2013 рік, надала змогу Докторській школі розвиватися активно і успішно.

З 2013 року, рішенням Вченої ради університету школі присвоєно ім’я родини Юхименків. Назагал, Докторська школа була створена у Могилянці ще 2008 року, задовго до новаторського закону «Про вищу освіту», який затвердив формат докторських шкіл для університетів всієї України. На той час це був експериментальний проект, перші в державі докторські програми європейського зразка. Тож зараз, коли такий формат став офіційним, Києво-Могилянська академія вже має величезний досвід та напрацювання, який можна реплікувати в масштабах всієї країни.

У день візиту пана Олександра Юхименка до НаУКМА відбулося урочисте засідання Вченої ради університету, на якій було презентовано стратегію розвитку та досягнення Докторської школи.

 

img 7937

img 8001

img 8058

img 8094Людмила Криворучка, директорка Докторської школи ім. родини Юхименків, розповіла про історію створення школи, формат її роботи та перші успіхи. «Наша мета, по-перше, надати нашим аспірантам такі ж можливості для навчання та досліджень, які мають молоді науковці в Європі та у світі, – поділилась пані Людмила. - По-друге, ми намагаємося готувати наших докторантів до роботи в глобальному науковому середовищі».

Продовжились урочистості врученням PhD -диплому випускниці Докторської школи Первін Дадашовій – одній з найкращих її випускниць. Диплом вручив Олександр Юхименко. Пан Олександр і сам отримав два дипломи для своєї родини – Диплом члена Києво-Могилянського Братства та диплом-подяку за участь у Благодійному вечорі НаУКМА 2015 року.

Та головною відзнакою стало вручення Олександру Юхименку Медалі Святого Петра Могили – найпочеснішої нагороди Могилянки. Нагороду вручив президент НаУКМА доктор Андрій Мелешевич.

Насичена програма візиту передбачала і зустріч Олександра Юхименка з аспірантами та випускниками Докторської школи різних років. Молоді науковці розповіли, над якими темами працюють зараз, які здобутки вже мають, чого планують досягти. Пан Олександр був приємно вражений серйозністю завдань, які перед собою ставлять докторанти та зазначив, що їм доведеться багато працювати і глибоко занурюватись у дослідження, щоб досягти поставлених цілей.

Ми попросили також докторантів прокоментувати своє навчання у школі.

1 cvetkova

 

Аліна Цвєткова:

Подобається, у нас, докторантів, індивідуальний план навчання, лишається час на власне дослідження. Є певний елемент свободи: ти самостійно формуєш свій план роботи, але і контролювати себе маєш самостійно.  1 basiy

 

 

Роман Басій: 

Докторська школа дає дуже багато можливостей для мого розвитку як науковця. Відбувається багато крутих подій (семінари, тренінги, лекції) не тільки в межах навчального процесу, але й поза ним. Фактично своєрідний hub, де можна багато чому навчитися та розвивати свої навички.

 

 1 zatvarskyi

Іван Затварський:

Я не бачив особливо сенсу їхати за кордон (зараз криза), тут, у Докторській школі, є не гірші можливості, ніж там. До того ж в PhD за кордоном - 100% не мій варіант. Думав над ще однією магістеркою, але вирішив все-таки обрати Докторську школу. До того ж, у мене тут бізнес, родина - мені було б важко поїхати.

1 kharchenko

 

 

Катерина Харченко:

Процес навчання мені подобається, я дійсно вважаю, що ті базові предмети, які ми слухаємо на першому році, є необхідними. Проте, я би хотіла, щоб була можливість вивчити ще одну іноземну мову. Якщо в цілому, то найголовнішим у навчанні на аспірантурі є твоє дослідження, і кожен повинен приділяти саме йому найбільше свого часу.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна