У НаУКМА презентують книгу-дослідження, як Голодомор і сталінські репресії змінили українців

18 листопада, 18:00, бібліотека Антоновичів, читальна зала 22

Напередодні відзначення 80-х роковин Голодомору-геноциду 1932—1933 років у НаУКМА презентують книгу «По той бік себе: соціально-психологічні і культурні наслідки Голодомору та сталінських репресій», автор — науковий співробітник Інституту суспільних досліджень Ірина Рева.

 

Як змінив українське суспільство Голодомор? Чи змінився менталітет українських селян після розкуркулення? Як вплинули на громадянську позицію пересічного громадянина події сталінського терору?

Про все це ідеться в науково-популярній книзі дніпропетровської дослідниці, яка розповідає про цікаві, але маловідомі дослідження в галузі вітчизняної психоісторії.

«Дослідження засвідчують, що психологічні якості людей, які в дитячому віці пережили Голодомор, відрізняються від характеристик громадян, які не мали такого досвіду. Постраждалі від геноциду менше, ніж інші їх однолітки, вірили в ефективність своїх дій, виявляли схильність ставити перед собою завдання простіші, ніж могли би виконати, а їх відчуття самореалізованості було відчутно нижчим. При цьому вони виявляли більшу тривожність, частіше страждали від депресій та мали більше психосоматичних захворювань», — таких висновків доходить дослідниця.

Автор книги також звертає увагу на психологічний феномен «ідентифікації жертви з агресором» («Стокгольмський синдром»), який проявився в 1930-х у масовому переході українців, у першу чергу селян, уцілілої частини національно свідомих культурних та громадських діячів, інтелігенції, на російську мову спілкування, у переорієнтації на російські імперські та радянські культурні цінності, в українофобії (страху перед патріотично налаштованими громадянами) тощо.

«Досвід тоталітарного минулого не можна ігнорувати, — вважає Ірина Рева, — бо саме в ньому слід шукати пояснення багатьох негараздів сучасної України, таких як громадянська пасивність, корупція, атомізація суспільства».

 

У презентації візьмуть участь:

- Ірина Рева – автор книги, науковий співробітник Інституту суспільних досліджень;

- Володимир Панченко – к.і.н., директор Інституту суспільних досліджень;

- Тетяна Воропаєва – к. псих. наук, старший науковий співробітник Центру українознавства філософського факультету КНУ ім. Т. Шевченка;

- Людмила Гриневич - к.і.н., керівник Українського центру досліджень Голодомору НаУКМА.

 

Організатори: Інститут суспільних досліджень та Центр історії державотворення України ХХ ст. НаУКМА.

 

Про автора

Рева Ірина Олександрівна народилася 1981 року в Дніпропетровську, де мешкає до цього часу. У 2004 році закінчила Дніпропетровський національний університет, спеціальність «українська мова, література та культура». Захистила магістерську роботу на тему «Арештантські сновидіння поетів-шістдесятників». Член Національної спілки журналістів України. З 2002 по 2008 рік працювала у відділі національного відродження обласної газети «Дніпро вечірній». У 2008 році посіла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі для журналістів з тематики Голодомору. З 2008 року науковий співробітник Інституту суспільних досліджень. Сфера наукових зацікавлень: людина і радянська тоталітарна система.

 

Контакти для медіа:

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .ua тел.: +380 63 628-68-69


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна