Могилянка вшановує пам'ять Ярослава Дужого

 

Наукова бібліотека НаУКМА запрошує всіх наших користувачів і гостей ознайомитися з деякими матеріалами родинної бібліотеки і архіву Ольги і Ярослава Дужих на виставці  у Дослідницькій залі у Староакадемічному корпусі з 26 листопада 2013 р.

Також  пропонуємо переглянути фільм «Спомини. Переселенський табір в Міттенвальді, Німеччина. 1946-1949 рр.»  у Американській бібліотеці (4-й корпус НаУКМА) 26 листопада 2013 р о 17.00.

 

26 листопада 2013 року минає 90 років від дня народження відомого українського підприємця, громадського-політичного і культурного діяча та мецената, почесного доктора Українського Вільного університету, давнього друга та прихильника НаУКМА Ярослава Дужого (1923, Перемишль – 2006, Воррен, США).

 

Він належить до того покоління наших співвітчизників, яким судилося пережити жорстокі роки Другої світової війни, пройти через німецькі концтабори, втратити на довгі десятиліття батьківщину, організовувати післявоєнне життя у таборах біженців і переселенців, відважитися на далеку еміграцію до США і долаючи нестатки та труднощі адаптації в нерідному соціокультурному середовищі, здобути фах, стати успішним підприємцем та активним учасником і виконавцем багатьох важливих громадсько-політичних,освітніх і культурних ініціатив і справ української громади закордоном і в Україні.

А ще Я.Дужий належить до тієї когорти людей, яких батьки, Бог, доля щедро обдарували талантом творити – творити не лише себе і для себе, а для інших людей. Тому окрім заснування і керівництва низки приватних підприємств, окрім виховання разом з дружиною Ольгою трьох дітей і внуків, Я.Дужий - учасник спортивних змагань і товариств, співак і соліст багатьох хорів, зокрема відомої Капели бандуристів ім. Т.Шевченка у Детройті, голова хору «Ватра», організатор і учасник різноманітних громадських, культурно-освітніх і політичних акцій, в тому числі на терені міжнародної співпраці між США та Україною, ініціатор і співавтор фундаментального документального видання «Спомини про Міттенвальд» тощо.

Багатолітні дружні стосунки подружжя Ольги і Ярослава Дужих з науковцями і дослідниками (Омелян Пріцак, Ігор Шевченко, Орест Субтельний, Григорій Грабович, Пол Голінгсворт, Роберт Конквест, Борис Ямінський) і митцями (Яків Гніздовський, Едуард Козак, Михайло Дмитренко, Михайло Мороз, Андрій Гнатишин) гідні високої оцінки і наслідування.

Меценатська діяльність подружжя Дужих була природною і невід’ємною частиною їх багатогранного життя. Участь в організації збору пожертв серед української громади Детройта та заснований 100.000-доларовий Видавничий фонд Дужих у Гарвардському університеті уможливив діяльність Гарвардського українознавчого осередку і видання низки наукових праць.

Крім того, подружжя Дужих щедро підтримало інший українських зарубіжних освітній осередок – Український Вільний Університет у Німеччині.

 

Від початку відродження НаУКМА, родина Дужих підтримувала академію: фондами, ресурсами, організацією фандрайзингових акцій в США. В.Брюховецький згадує: «Він був одним із наших найпристрастніших прихильників, умів запалювати інших на таке ж розуміння нагальної потреби України у високоосвічених, патріотичних молодих людях. Пан Ярослав дуже пишався причетністю до справи розбудови Академії, ніколи не забуду з якою вдячністю і гордістю прийняв він найвищу відзнаку могилянської громади - «Медаль святого Петра Могили». Він завжди хвилювався, коли зустрічався зі студентами, виступав перед ними, приглядався, прислухався. І в його очах світилася радість, радість людини, яка прожила велике благородне життя».

У 2001 р. родина Дужих передала до наукової бібліотеки НаУКМА свою родинну бібліотеку та архів.

Бібліотечна колекція Родини Дужих включає 1059 прим. (501 назву) видань, серед яких є унікальні та рідкісні, зокрема, часописи «Літопис Бойківщини», «Літаври», «Заморський вісник», «Наше життя та ін.

Вся колекція представлена в електронному каталозі бібліотеки.

Архівна колекція родини Дужих окрім особистих документів містить унікальні матеріали з історії української еміграції за 1950-2000 роки, зокрема з історії церкви, наукового, освітнього, мистецького, громадського життя українського зарубіжжя.

З описом архівної колекції родини Дужих можна ознайомитися за посиланням.  

 

 

Під час своїх візитів до України Ярослав Дужий неодноразово відвідував наш університет, вникав у наші досягнення й проблеми та завжди був готовий допомогти і конкретними справами підтримував. Життя таких людей, як Ярослав Дужий, для всіх нас і прийдешніх поколінь – це мудра книга, наповнена добрими думками, справами і сподіваннями, кожну сторінку якої варто читати вдумливо і від того збагачуватися цінністю і шляхетністю його славного життя.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна