Адам Міхнік: «Україна сьогодні найважливіша для Європи країна»

5 квітня у Могилянці відбулася зустріч з Адамом Міхніком, одним із ідейних натхненників «Солідарності», всесвітньо відомим журналістом, почесним професором НаУКМА.

 

У своїй лекції пан Міхнік торкнувся питання змін в Україні та в світовій політиці впродовж останніх місяців. Почесний професор НаУКМА зауважив: «Сьогодні Україна – найважливіша для Європи країна. Ніхто з нас не знає, що буде далі, проте, всі розуміють, що від долі України залежить доля Європи». Оцінюючи дії керівництва Росії, пан Міхнік сказав: «Політика Путіна зайшла надто далеко. Це вже деструкція європейського світового порядку, це ураження всіх цінностей європейської демократії. Я багато разів говорив на польському телебаченні, що я справжній антирадянський русофіл, але те, що робить Путін сьогодні – це прямий шлях до деструкції Росії, фактично це антиросійська політика».

Політика розширення кордонів, збільшення території, на думку відомого журналіста, не актуальна сьогодні, зараз потрібно стирати кордони задля легшого встановлення зв’язків.

Пан Міхнік зауважив, що сьогодні також не актуальний поділ на правих і лівих, сьогодні держави діляться на відкриті та закриті. Згадав гість і важкий період в історії Польщі, коли відбувалося переформатування країни на новий лад: «Я боявся, що в момент кінця комунізму настане абсолютний безлад, проте нічого подібного не сталося, ми живемо в нормальній європейській країні, хоча в перші роки було дуже страшно». Пан Міхнік зауважив, що і зараз є польські громадяни, котрі говорять, що в Польщі катастрофічна ситуація, що зміни не привели ні до чого позитивного і українцям потрібно бути готовими до такого. Промовець пов’язав це з тим, що сьогодні є дві логіки: традиції та модернізації. Вони ж і ділять людей на протилежні табори.

Пан Міхнік емоційно висловився про події в Україні: «Те, що сталося в Києві – це найвеличніший момент прояву сенсів європейських цінностей, я просто не повірив своїм очам, коли побачив сотні тисяч людей, які були на Майдані і боролись за свою національну та людську гідність. У Києві на Майдані відбувся рух за свободу, за самостійність, за тотальне некорумповане суспільство, за Україну в Європі без кордонів. Я все життя був українофілом. У нас в Польщі є велика надія, що вам, українцям, зараз насправді пощастило».

Переглянути відео зустрічі можна за посиланням.

 

Ірина Шеремета, студентка ФГН

Фото Арсенія Овсяннікова

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна