Відбулася зустріч з Андрієм Садовим

У Києво-Могилянській академії відбулася зустріч з Андрієм Садовим – мером міста Львова, лідером об’єднання «Самопоміч». Зустріч була організована випускниками Києво-Могилянської Академії Петром Рябчуком та Віталієм Шапошниковим.

Андрій Садовий розповів про основні напрямки діяльності, у яких він вбачає вихід з нестабільної ситуації в Україні. Порівнюючи зі своїм рідним Львовом, де він обіймає посаду мера вже вісім років, він розповів про своє бачення розвитку Києва. Перш за все, пан Садовий звернув увагу на міське самоврядування: «Якщо в містах є самоврядування – то країна є безпечною». Він також зауважив, що владні повноваження варто надавати лише людям, які не прагнуть збагатитися завдяки своїм можливостям. «Не можна робити Київ містком для розвитку власної кар’єри. У владі мають бути порядні та успішні люди. Успішні чиновники – запорука успішної держави», – підсумував він.

Рушійною силою мер Львова вважає молодь, саме тому до міської ради він набирає молодих стажерів, які згодом, отримавши досвід, стають фахівцями: «Я пишаюсь тим, що маю у своїй команді молодих людей. Вони – саме ті, хто повинен будувати нову країну». Одним з найголовніших завдань, що мають бути негайно вирішеними, пан Садовий вважає питання громадської безпеки: «Коли стається біда, міліція втікає першою. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб змінити це».

Після короткого виступу всі охочі мали нагоду задати питання міському голові Львова. Більшість присутніх цікавило, як саме вирішувались нагальні питання розвитку Львова: скільки було витрачено часу та коштів, як до цього ставились жителі та туристи, якими є основні напрямки роботи сьогодні та яким чином вони будуть втілені в життя. Присутні на зустрічі також цікавилися переселенцями з Криму, адже львів’яни були першими, хто запросив їх до себе. Міський голова Львова відповів лаконічно: «В цьому немає нічого дивного. Це не є щось особливе, так має бути. Ми всі українці і повинні підтримувати один одного».

Пан Садовий вважає дуже важливим проведення в Україні Чемпіонату Європи з баскетболу в 2015 р., адже це шанс продемонструвати гостям, що попри політичну та економічну кризу Україна – товариська та успішна країна. «Мій принцип №1 – об’єктивність та чесність. Через це я дуже часто маю суперечки з політиками», – поділився мер Львова. В кінці зустрічі він отримав два складні запитання: щодо необхідності зміни податкової системи та олігархічності влади в Україні.

Ідея Андрія Садового полягає в тому, щоб децентралізувати владу і таким чином задіяти місцеве самоврядування: «Найголовніше питання – кадрова політика. Все повинні робити фахівці. Звичайно, є потреба в зміні податкової системи України. Але тільки паралельно з іншими змінами, не варто виокремлювати щось одне». Щодо олігархів міський голова Львова був достатньо лаконічним: «Я прихильник того, що треба щось робити, а не говорити про це. Олігархічність лікується, ми бачимо це на прикладах принаймні інших зарубіжних країн. Щоправда, такий спосіб не до смаку олігархам. Але якщо ми хочемо мати успішну державу – люди при владі мають думати саме про країну, а не про власне збагачення».

 

Катерина Лизогуб, студентка ФСНСТ-1

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна