Актуальне інтерв`ю Сергія Квіта про зміни у Міносвіти України

Тижневик "Дзеркало тижня" опублікував розлогу розмову кореспондентки Оксани Онищенко з Міністром освіти Сергієм Квітом "На реформи наважуся... А що мені може завадити?"

 

У інтерв`ю зокрема йдеться і про новації.

"— Після прийняття нового "Закону про вищу освіту" буде створено ще одну незалежну від МОН структуру— агенцію з якості. Вона візьме на себе функції "третейського судді" у різних питаннях — моніторингу якості освіти, акредитації, атестації. Як формуватиметься її склад?

— Ця агенція формуватиметься за квотним принципом, який прописаний у проекті закону "Про вищу освіту". До неї увійдуть представники від міністерства, від університетів різних форм власності (державних, комунальних, приватних), від студентства, від Національної академії педагогічних наук, від працедавців.

Це буде державна структура. Але професійно незалежна. У деяких країнах такі комісії чи агенції мають статус громадських організацій або є приватними. У нас така структура приватною бути не може, бо в нашій країні система фінансування вищої освіти переважно державна. Державні університети сьогодні в Україні більш якісні, ніж недержавні. Тому важливі рішення не можуть прийматися поза державою. Але ця незалежна агенція може акредитувати недержавні агенції, яким делегує певні свої завдання.

Проте в Україні, як і в Європі, буде дотримано основного принципу: така комісія має бути професійно незалежною. Попередня влада створила в освіті ситуацію менш демократичну, ніж при Сталіні. Тоді ВАК входив окремою структурою в систему уряду. При Януковичі й Табачнику ВАК фактично увійшов до структури Міносвіти і підпорядковувався міністру. Таким чином, було вкрай централізовано всі управлінські функції в міністерстві. І це необхідно змінювати."

 

Повністю матеріал можна прочитати за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна