Відгуки учасників майстер-класу «Стратегія власного життя» від Євгена Глібовицького

У циклі відкритих подій проекту «ПРОФІ+: адаптація студентів до ринку праці» партнер компанії компанії із стратегічного консалтингу pro.mova, випускник Могилянки (політологія, 2000) Євген Глібовицький провів для студентів-старшокурсників майстер-клас «Стратегія власного життя».

Як зазначив сам пан Євген – дуже суб’єктивний майстер-клас. Базуючись на власному життєвому досвіді, він дав поради, як успішно побудувати кар'єру та як при цьому залишатись у гармонії з собою. Він почав працювати ще під час навчання в університеті. «На момент, коли я закінчував Могилянку, я вже мав повноцінну кар'єру».

Євген довгий час працював журналістом, він є співрозробником концепції «5 каналу», брав участь у створенні громадського телебачення, також є засновником компанії зі стратегічного консультування та маркетингу. Важливими складовими для власного розвитку Євген вважає вміння будувати довготермінові стратегії, планувати власне життя на тривалий проміжок часу вперед. Саме це допомогло йому втриматись «на плаву» у кризові для економіки країни роки. Є. Глібовицький також закликав студентів завжди думати і робити висновки зі своїх вчинків, їхніх наслідків та загалом різних подій. За його словами, «тільки відрефлексоване переживання дає досвід».

Є. Глібовицький поділився з присутніми також своїм баченням проблем з наявністю компетентних фахівців в Україні. Цікавою була теза про те, що «в Україні нестачу професійності компенсують хорошими стосунками з оточенням, що є своєрідним видом корупції». Люди не звикли бути відповідальними, а також через відсутність необхідних знань та навиків, вони звикли покладатись на знайомих. До того ж, Євген зазначив, що в Україні існує суттєва проблема з середньою освітою, що позбавляє населення великого пласту необхідних знань, яких не дають в школі. Ця ж проблема наявна і у вишах. Саме тому потрібно приділяти велику увагу самоосвіті та загалом саморозвиткові.

 

Головні поради від пана Євгена:

 Завжди старайтесь робити більше. Треба створювати більшу цінність, ніж винагорода на яку Ви претендуєте.

 Прагніть бути кращим у професії, постійно розвивайтесь.

 Навчайтесь правильно розставляти систему координат, в якій ви себе оцінюєте.

 Вчиться бути щасливими з того, що вам реально потрібно.

Також Є. Глібовицький порадив починати кар'єру з невисокої посади і не чекати високої заробітної плати одразу. Також дуже важливо вміти реалістично оцінювати себе та свої можливості, щоб потім не розчаровуватись при пошуках роботи.


Наостанок пан Євген порадив літературу, з якою варто ознайомитися, а також порекомендував читати книжки Нобелівських лауреатів та якісну пресу, таку як The Economist, NewYork Times.

Аудіозапис майстер-класу – за посиланням.

Фотозвіт.


Відгуки учасників:

Любацька Таїсія, випускниця ФЕН, фінанси

Очікування справдилися. Євген – чудовий оратор, вміє тримати увагу публіки. Сподобалося, що він не соромився навести повчальні приклади з власного досвіду та те, що відповідав на питання, слухав їх. Абсолютно позитивне враження.

Гуменюк Олена, випускниця ФСНСТ, соціологія

Я випадково потрапила на майстер-клас, вражень стільки, що потрібно декілька днів для того, щоб все осмислити. Дякую за таку нагоду, я закінчила Могилянку 11 років назад, в наші часи таких заходів не було, сьогоднішня зустріч – це коли власний здобутий досвід поєднується з дуже корисною інформацію для рефлексіі. Майстер-клас став тим інсайтом, для подальшого розвитку.

Кермач Руслан, ФСНСТ-6, політологія

Дуже продуктивний та інформативний майстер-клас. У своєму виступі спікерові вдалося охопити та достатньо грунтовно розглянути цілий спектр важливих питань з заявленої теми майстер-класу. Очікування навіть перевершені певною мірою. Єдиним недоліком було значне переважання песимістичних оцінок у виступі спікера, що, як на мене, не стільки виступає мобілізуючим чинником для випускників, скільки обнадійливим. Варто залишати певний простір для оптимізму на майбутнє. Тим не менше, я дуже вдячний організаторам за запрошення на цей захід! Він був дуже корисним та пізнавальним.

Тупчій Олег, ФЕН-6, фінанси

Євген дуже сподобався, дуже тверезий погляд на перспективи працевлаштування та загалом на майбутнє відрізняють його від більшості "начитаних оптимістів". Дякую Вам за організацію.

Пилипчук Вероніка, ФГН-5, історія

Це була одна з найкорисніших "лекцій", відвіданих мною в НаУКМА. Тому дякую за корисно проведений час – 4 години пролетіли непомітно! Таку "правду життя", на жаль, більшість починає розуміти, коли вже нароблять купу помилок (включаючи і мене). Але ж краще пізно, ніж ніколи! Особисто у мене після почутого зникли сумніви з приводу своєї життєвої позиції – зрозуміла, що на правильному шляху, і тепер залишилося лише втілити в життя отримані підказки.

Манойленко Ганна, ФСНСТ-4, соціологія

Майстер-клас радше нагадував промову чи історію власного життя. Місце для запитань було виділено у кінці "промови". Однак сказане, прожитий досвід оратора видається справді корисним і цікавим, тому з нетерпінням очікую наступних зустрічей в обіцяну годину щомісяця)

Пастушенко Ганна, ФГН-4, культурологія

Спасибі, все було чудово. Єдине, що стільчики не зручні для довгого сидіння, проте порівняно із змістом зустрічі це дрібнички.

Горох Іван, ФПрН-4, екологія

Перед майстер-класом було важко уявити про що можна говорити 4 години, але по завершенню було відчуття що це критично мало. Пан Євген дав відповідь на багато питань, які були без відповіді (особисто в мене). Це було справді корисно. Для мене це був наче контрастний душ дозволив переосмислити свої дії. Треба частіше проводити такі майстер-класи і не тільки для студентів випускових курсів. Дякую.

Майборода Тетяна, ФПрН-4, біологія

Почула багато про невтішні перспективи для нашого покоління у сенсі наростаючої глобалізації світу. Чотири посили: - Ви нічого не варті; - продавайтесь по ціні нижчій за ту, якої ви варті; - постійно розвивайтесь, навчайтесь...може хоч якось зрівняємось з лузерами Америки; - буде криза, пенсій не буде … до 60-ти завершіть свої справи, щоб не бути тягарем для родичів. Чесно кажучи, я була обурена почутим. Сказати про те, що не згодна з твердженнями тренера, я не можу, посил про те, що постійно розвиватись – це просто необхідність, почула, але нащо це, якщо все одно ми на всесвітньому ринку праці будемо пасти задніх. До того ж криза, все одно розвалиться усе… Якщо пан Верещак кожним реченням мотивував, то в цьому випадку реаліст, або ж просто людина з критичним мисленням мала почувати себе розчавленою після 4 годин слів про те, як все погано, і без жодної фрази про перспективи. Болюча правда, так не можна з випускниками.

Петров Іван, ФЕН-3, економічна теорія

Все було дуже ок, хіба що розповідь спікера не була достатньо стуктурована, хоча й дуже цікава Погодічева Марія, ФЕН-3, економічна теорія Майстер-клас надихнув на навчання і розвиток. Я б передала його зміст фразою: "попереджений, тож озброєний". Ми почули історію життя людини, яка навчилася чітко розставляти пріоритети і завжди бути на гребні хвилі, а також отримали безліч корисних настанов, як побудувати своє життя за такими принципами. Дякую!

Єнікєєв Рафаель, ФЕН-3, маркетинг

Тепер я по новому дивлюсь на світ. Євген сильний інтелектуал.


Підготували:

Анастасія Коцюбинська

Катерина Мельник

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна