Відбулася Конвокація-2014

28 червня, у День Конституції України, Могилянка традиційно відсвяткувала Конвокацію.

Привітати цьогорічних випускників прийшли викладачі, батьки та почесні гості, зокрема, Міністр освіти і науки України Сергій Квіт; аташе з питань культури Посольства США в Україні Ендрю Пол; випускниця НаУКМА 1998 р., радник Міністра доходів і зборів України, співорганізатор Українського кризового медіа-центру Ярина Ключковська.

 

В. о. Президента НаУКМА Володимир Моренець, вітаючи випускників, зазначив: «Ми пережили з вами важкий рік, час державної зради і державної гордості, час скорботи і час радості. Ми щиро вами пишаємося. Могилянка пройшла цей рік достойно. Світло могилянське не було затьмарене, не здригнулися наші серця і наша воля довела нас до початку перемоги. Ще дуже багато треба зробити. Серце стискається від тривоги, бентеги і радості, випускаючи вас у цей повний суперечностей світ”.

 

Сергій Квіт, Міністр освіти і науки України, побажав випускникам нових перемог: «У Києво-Могилянській академії ви вивчилися, знайшли друзів, закохалися, перемогли у Революції гідності. Тепер ті правила, які існували всередині нашої Академії, будуть поширюватися на інші університети України. Я хотів би побажати, щоб подальший відлік вашого життя ви робили від перемоги у цій революції, і йшли від однієї перемоги до іншої. Бажаю вам успіхів, реалізації усіх ваших планів, хай вам щастить!”.

 

З напутнім словом до випускників звернувся і почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький: «Сьогодні для нас усіх день незвичайний, сповнений надій, радості, тривог, болю. Вперше Конвокація Києво-Могилянської академії відбувається в умовах відвертої війни. Війна, яка сьогодні йде на нашій землі, почалася понад 300 років тому зі знищення української духовності і людей, які впроваджували цю духовність. Ця Конвокація, перегукується з першою Конвокацією, яка відбулася одразу після прийняття української Конституції. Ця Конвокація відбувається одразу після підписання Асоціації з ЄС. За цей короткий час пройдено дистанцію, яку деякі народи проходять сотні років. Підписання Асоціації – це не завершення процесу, це лише початок тої важкої праці, яку належить зробити, але ми впевнені, що, всім, хто закінчив Києво-Могилянську академію, це підсилу. Ми гордимося тим, що в час, коли в країні стало дуже складно, могилянці пішли воювати добровольцями в наші батальйони на сході. Побажаємо їм життя і всім нам щастя!”.

 

Ярина Ключковська, випускниця НаУКМА 1998 р., радник Міністра доходів і зборів України, співорганізатор Українського кризового медіа-центру, побажала випускникам примножити здобутки Могилянки: “Я відчуваю велику гордість за Могилянку, яку я знала в часи свого навчання, і за Могилянку, яка є сьогодні, за тих людей, які є майбутнім України. Гордість за Могилянку і за те, що ви причетні до неї – не орден, який можна одягнути, очікуючи на привілеї, а величезна відповідальність. Закликаю вас іти по життю з цією гордістю, з цією відповідальністю і нести її так само мужньо, як ви стояли на Майдані. Бажаю, щоб ця гордість освітлювала вам життєву дорогу. Ця дорога буде нелегкою, але цікавою, бо ми, могилянці, завжди в авангарді змін і не шукаємо легких шляхів. Ця дорога може привести вас до великих успіхів, до вершин. Я вам щиро бажаю примножити гордість Могилянки!”.

 

Від викладачів випускників Могилянки 2014 р. привітав професор, доктор філологічних наук, Володимир Панченко: “За останні півроку ми здобули величезний досвід відстоювання свободи, і це тепер досвід кожного з вас. Не треба думати, що світ любить слабких, світ цікавиться лише тими, хто відбивається. Ми вчимося відбиватися, ми стаємо гордою нацією, ми народжуємось як громадянське суспільство, і ми приречені стати сильними”.

 

На церемонії Конвокації також було нагорджено переможців кількох могилянських премій та грантів. Премію ім. М. Кравця отримала Аліна Ходько, випускниця магістерської програми “Фізика” 2014 р.

Премію ім. А.Чорного було вирішено передати на потреби армії. Переможницею гранту “Мультиплікатор добра” стала викладач ФЕН, професор Наталя Іванова.

Нагороду “Оберіг” за збереженння духовних і матеріальних цінностей НаУКМА отримала Наталя Шумкова, керівник напряму “Робота з випускниками”. Грант “Мультиплікатор добра” та нагороду “Оберіг” було засновано Олексієм Цебром, випускником НаУКМА 2000 р., генеральним директором компанії «Танграм Україна».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна