Почесний доктор НаУКМА Йоханан Петровський-Штерн подарував Могилянці свою картину

25 липня історик Йоханан Петровський-Штерн, почесний доктор НаУКМА, професор Північно-Західного університету (Northwestern University, штат Іллінойс), подарував Могилянці свою картину «Подаруй мені Майдан». Картина була написана 19 лютого цього року і присвячена подіям в Україні. 

Автор особисто передав полотно до колекції Музею української звитяги НаУКМА і поділився історією його створення: «19 лютого я сидів в інтернеті, розмовляв з людьми з Києва і намагався зрозуміти, як допомогти тим, хто стоїть на Майдані і захищає те, що ми називаємо Україною. Неможливість бути на Майдані мене страшенно дратувала, я не міг спати, і, щоб якось себе заспокоїти, почав малювати. Раніше я багато малював у приймаченківському і білокурівському стилі. Мої роботи є в приватних київських колекціях – у Леоніда Фінберга, Сергія Борщевського, Юрія Щербака та інших. Десь 20 років, до 2007 р., я не займався живописом, але у важкій життєвій ситуації знову взявся малювати. З того часу я зробив більше 60 робіт. Мав дві персональні виставки, одна з яких відбулася цього року в Чикаго. Картина «Подаруй мені Майдан» ніде не експонувалася. Я зобразив на ній золотий Майдан (назва англійською мовою – «The Golden Maidan»). Цей золотий Майдан – як бані Лаври чи Софії. Це – подарунок всім тим, хто несе свободу самим собі. Я намагався донести свою ідею в мінімальних словах. В цій ситуації слова для мене – фарби і трьома фарбами я намагався сказати те, що я хочу. Як читати цю картину – залежить від вас. Я дуже радий, що мав можливість приїхати сюди і подарувати її».

Від імені могилянців професорові Петровському-Штерну подякували Тетяна Ярошенко, директор наукової бібліотеки, і Таїсія Сидорчук, директор Музею української звитяги НаУКМА.

Тетяна Ярошенко: «19 лютого цього року очевидно ніхто з нас не спав. Професор Петровський-Штерн був з нами, з Майданом, і тієї ночі народилася прекрасна мистецька робота, яку пан професор сьогодні дарує нашому університету. Вже багато з`явилося мистецьких робіт і ще багато з`явиться. Попереду осмислення того, що відбулося і відбувається нині в Україні. Такі мистецькі твори стають часткою нашої історії і нам безумовно важливо донести їх до наступних поколінь. Ми пишаємося тим, що ця робота віднині буде в Могилянці, прикрашатиме наш музей і свідчитиме про те, що результати наших наукових, мистецьких і культурних взаємин залишаються для сучасних і прийдешніх поколінь». 

ps-paint


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна