Могилянка відсвяткувала 399-й рік народження

 

15 жовтня в актовій залі Культурно-мистецького центру НаУКМА відбулося урочисте зібрання могилянців у колі гостей та партнерів Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 

На святковому вечорі зі словами вітання виступили почесні гості. Теплі слова лунали з вуст кожного, хто виходив на сцену. Неодноразово згадували про те, що НаУКМА була першовідкривачем багатьох освітніх проектів: магістерських, PhD-програм тощо.

Зокрема Дмитро Шимків, заступник Голови Адміністрації Президента, Голова виконавчого комітету Національної ради реформ зауважив, що могилянці значним чином творять майбутнє не лише для себе, а й для інших громадян нашої держави: «Люди з Могилянки продовжують створювати зовсім іншу Україну.» Пан Дмитро згадав активність могилянців під час революції гідності, відзначив їх участь у створенні відкритого університету Майдану. «Я вважаю, що все, що робить Могилянка інноваційне та цікаве,» - зауважив заступник Голови Адміністрації Президента, тому КМА мусить рухатись вперед і розвивати свої починання.

Почесний президент університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Степанович Брюховецький у своєму виступі звернув увагу на те, що «потрібно не так думати про першість, як про те, щоб це завжди було найкраще». Відроджувач КМА також згадав про прийдешні вибори президента академії і жартома відзначив: «Після виборів президента КМА ймовірніше за все закінчиться ера філологічного керівництва в Могилянці.»

Богдан Гаврилишин, український, канадський, швейцарський економіст, громадський діяч, меценат, привітав НаУКМА із черговою річницею і зауважив, що студенти, молодь – головний рушій прогресу. Він як ініціатор програми «Молодь змінить Україну» відзначив особливий дух могилянських студентів, якість освіти НаУКМА, а також правильне спрямування ентузіазму дітей академії у їх діяльності.

Помічник аташе з питань культури Посольства США в Україні пані Кетрін Хелок зазначила: «Зараз весь світ знає про студентів та професорів Могилянки, які показали, як вони можуть змінити країну, змінити суспільство.» Вона акцентувала увагу на важливості співпраці України та США для майбутнього нашої держави, і не останню роль у цій роботі відіграє НаУКМА.

 

Рік, що прожила Могилянка зі своїми студентами та викладачами був плідним та активним, адже НаУКМА відвідали політики, науковці, державні діячі: Посол Франції Ален Ремі, Посол США Джефрі Пайєт, Міхаїл Саакашвілі, Каха Бендукідзе та інші. В рамках проекту “Thinking about Ukraine” перед аудиторією університету виступали Тімоті Снайдер, Бернар-Анрі Леві, Пол Берман тощо. Під час урочистого зібрання було нагороджено багатьох викладачів НаУКМА почесними грамотами та відзнаками Міністерства освіти і науки України та Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

 

Вечір завершився традиційним запалюванням свічок та пригощанням кулішем за звичною для могилянців валютою – Брюхом.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна