Відбулася інавгураційна лекція Андрія Зубова

17 жовтня відбулася інавгураційна лекція почесного доктора НаУКМА Андрія Зубова.

Один із перших російських інтелектуалів, який відкрито виступив проти анексії Криму, присвятив свій виступ темі “Християнство і розмаїття релігійного досвіду”.

 

Професор почав зустріч словами: “Я настільки зворушений вашою увагою і симпатією, що мені важко говорити. Ви зараз робите велику справу. Як вчений я бачу, що на моїх очах постає український народ. Цей народ об’єднує людей, які розмовляють українською, російською, кримськотатарською та іншими мовами. Це єдина політична нація. Ви її створюєте своєю мужністю, любов’ю, пам’яттю про минуле. Це дивовижний момент. Вітаю вас з одним з кращих моментів вашої історії! Слава Україні!”.

 

Професор зауважив, що обрав для лекції здавалося б, далеку від сьогодення тему, але сподівається, що вона дасть змогу відчути, що життя набагато більше ніж теперішній політичний момент. На його думку, питання як досягти досконалої правди і краси є надзвичайно важливим для кожного з нас: “Насправді ви ведете зараз війну не за Україну, а за правду і красу людини. Тому ви й назвали свою революцію революцією Гідності”.

У лекціїї пан Зубов послідовно висвітлив три основні релігійні системи світу і підійшов до думки, що християнство спирається у своєму вченні на досвід усіх трьох систем: “Християнство стверджує велич людини, поєднуючи її з одкровенням і знаннями про людину інших релігійних традицій, тому воно – загальнолюдське. Христос помер не заради людства, а заради кожної конкретної людини. І кожна людина відповідальна за те, що відбувається у світі. Кожна людина з Божою допомогою, все більше відкриваючись Богу, може перетворювати світ на благо або вбивати його на зло. Християнство стверджує людину як абсолютну особистість, яка в кожний конкретний момент буття, тут і зараз, творить людську гідність”.

 

Після лекції почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький та в.о. президента НаУКМА Володимир Моренець вручили Андрію Зубову диплом почесного доктора Києво-Могилянської академії.

Професор Зубов тепло подякував, приймаючи почесне звання: “Я був дуже радий дізнатись у травні цього року, що Вчена Рада НаУКМА прийняла це рішення. Для мене це велика честь. Коли я почав писати статті про події в Україні, зі мною сталося багато негараздів. Це нормально, коли йдеш шляхом правди. Звісно, мені б хотілося почути слова підтримки від народу, про який я так багато думаю і дбаю. І от раптом я отримав звістку про присудження мені звання почесного доктора КМА. Це була дуже радісна новина, тому що це український університет і найстаріший, найвеличніший навчальний заклад на території давньої історичної Русі. Російські, московські школи XVII ст. взяли початок від вашої Києво-Могилянської академії. Для мене це благословіння найстаршої руки. Києво-Могилянської академії не існувало дуже довго, але ви її відродили як справжній навчальний заклад. Ви відроджуєте ваше життя, вашу країну, вашу культуру, ваші традиції не заради них самих, а заради себе, ваших дітей і ваших онуків, заради особистостей. Все це мені дуже близьке. Тому з величезною вдячністю і душевним трепетом я приймаю високе звання почесного доктора Києво-Могилянської академії”.

Переглянути відео лекції можна за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна