Заява учасників конференції про права кримськотатарського народу

 

Днями у НаУКМА пройшла конференція на тему «Український шлях у забезпеченні прав кримськотатарського народу як корінного народу України».

Її метою було актуалізувати кримськотатарське питання для законотворчої діяльності Верховної Ради України VIII скликання.

По закінченні конференції її учасники прийняли Заяву.

 

"УКРАЇНСЬКИЙ ШЛЯХ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРАВ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ ЯК КОРІННОГО НАРОДУ УКРАЇНИ"

Київ, 22 грудня 2014

 

Ми, учасники конференції “Український шлях у забезпеченні прав кримськотатарського народу як корінного народу України”, відзначаємо важливість детального визначення правових аспектів подальшого розвитку кримськотатарського народу на його історичній Батьківщині, в Криму, в складі Української Держави. Тимчасова окупація АР Крим і м. Севастополь та численні порушення колективних і індивідуальних прав кримських татар не дозволяють далі затягувати з відновленням історичної справедливості по відношенню до корінного народу України.

 

Ми позитивно оцінюємо Постанову Верховної Ради України від 20 березня 2014 року «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави». На жаль, станом на кінець 2014 року більшість норм цієї Постанови лишаються невиконаними. Так, досі Кабінетом Міністрів України не подано проект закону, який визначає та закріплює статус кримськотатарського народу. Для розробки такого законопроекту, який відобразить міжнародну практику в забезпеченні прав корінних народів і консолідовану позицію різних структур держави і громадянського суспільства, ми оголошуємо про створення Робочої комісії з розробки проекту Закону «Про статус кримськотатарського народу як корінного народу України».

Ми запрошуємо всі відповідні відомства і неурядові організації долучитися до цієї ініціативи.

 

Ми схвалюємо і висловлюємо підтримку ініціативі Національного університету «Києво-Могилянська академія» створити на базі університету Освітньо-дослідницький центр «Кримські Студії» ім. Ісмаїла Гаспринського. Сподіваємось, що такий Центр продовжить інтелектуальні традиції української сходознавчої науки та сприятиме всебічному і глибокому вивченню кримськотатарського питання. Ми також схвалюємо рішення Уряду України про створення «Кримського Дому» в м. Києві.

 

Ми віримо, що справедливе врегулювання статусу кримськотатарського народу стане запорукою гармонійного розвитку цього народу у складі Української Держави, як європейської держави верховенства права.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна