Долучайтесь до видання енциклопедії "Київська духовна академія (1819-1924) в іменах"

 

У 2001 році силами вчених НаУКМА було видано унікальне дослідження «Києво-Могилянська академія в іменах: XVII-XVIII ст.», в якому вперше зібрано й систематизовано багатющий матеріал з історії розвитку української освіти й науки впродовж двох століть, століть дуже важливих у контексті вростання української культури в загальноєвропейську духовну парадигму.

 

Ми обіцяли підготовити продовження цього видання, енциклопедичний довідник про наступницю КМА – Київську духовну академію. Як відомо, після закриття російським Синодом в 1817 році першої української вищої школи вже через два роки на її теренах і великою мірою силами таки її ж професури було продовжено освітню діяльність – створено Київську духовну академію, яка (безперечно, через наявність в її надрах глибокої західноєвропейської традиції) швидко набрала статус одного за найавторитетніших навчальних закладів не тільки тодішньої Росії, а й цілої Центральної і Східної Європи. Києво-Могилянська академія, працюючи в умовах панування російських уявлень про виключно «православну батьківщину», а фактично поборюючи цю ідеологічну догму, поступово розвернулася лицем до загальноєвропейских і українських національних духовних цінностей.

 

Отже закриття КМА і переведення навчального закладу в лоно богословської освіти і науки зовсім не означало цілковитого знищення її багатих європейських потенцій. До КДА спершу були відібрані викладачі з Московської та Петербурзької академій, але поступово відроджувалися чимало традицій, генетично пов’язаних з могилянськими часами – широкий цивілізаційних вибір сфери наукових досліджень, заглиблення в обшир загальноєвропейських духовних проблем. Кращі зразки богословської і філософської спадщини профеcорів КДА не можуть не вражати своєю глибиною і відкритістю до тогочасного світового культурного поля.

 

Важливим є й те, що, всупереч русифікаторському тиску офіційної ідеології в КДА, саме там зміцнювався корінь сучасної української літератури, і саме там осмислювалося мовне самоусвідомлення нації в діяльності її кращих випускників. Про понад 600 видатних діячів української літератури, культури і науки вже восени цього року, до 400-літнього ювілею Києво-Могилянської академії, зацікавлений читач дізнається з випуску «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах».

 

Книжка перебуває у стані верстки, і ми оголошуємо збір коштів на її друк.

Імена всіх жертводавців будуть зазначені у книзі «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах» за такою градацією:

фундатори – від 50 тис. гривень,

меценати – від 10 тисяч гривень,

благодійники – від 5 тисячі гривень,

прихильники – від 1 тисячі гривень,

добродії – до 1 тисячі гривень.

 

В’ячеслав Брюховецький,

почесний президент НаУКМА, відповідальний редактор книги «Київська духовна академія (1819-1924) в іменах»

 

Пожертви можна надсилати на фонд також і через сторінку на сайті НаУКМА.

В гривнях:

Рахунок № 26001032 у АТ “Піреус Банк МКБ”

МФО 300658

Код ЕДРПОУ 20072119

Міжнародний Благодійний Фонд відродження Києво-Могилянської Академії

У призначенні платежу має бути ОБОВ`ЯЗКОВО зазначено: «благодійний внесок на видання енциклопедії»

 

В іноземній валюті

Requisites for funds transfer For payments in USD:

56A Intermediary Bank: CITIUS33 CITIBANK NY, USA :57D Account with Institution: /36156154 SWIFT: ICBIUAUK PIRAEUS BANK ICB JSC Kyiv, Ukraine :59 Beneficiary Customer:/26001032 (customer’s account) COMPANY: ICF RENAISSANCE KMA (THE INTERNATIONAL CHARITABLE FOUNDATION FOR THE RENAISSANCE OF THE KYIV-MOHYLA ACADEMY)

Address: 6 SKOVORODA ST. KYIV Ukraine:70 Details of Payment: CHARITABLE CONTRIBUTION for Encyclopaedia

 

Адреса:

04070, м.Київ, вул.Сковороди,6, оф.45

Тел.+380-44-2382762, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна