У Могилянці стартував фестиваль документального авторського кіно

09 квітня у Києво-Могилянській академії відбулась прес-конференція з нагоди проведення фестивалю документального авторського кіно «Ukraine: International Documentary Festival 2015», організаторами якого є фонд «Мистецтво, культура та наука» та Кіноклуб Могилянки.

 

У прес-конференції взяли участь Анна Коришова, президент фонду Foundation Arts, Culture & Science (Нідерланди/Україна); Михайло Мінаков, доктор філософських наук, гість програми лекцій фестивалю, доцент кафедри філософії та релігієзнавства Києво-Могилянської академії; Поліна Кельм, режисер, гість програми фестивалю Ukrainian Stories та Ольга Єрмак, керівник Кіноклубу.

Анна Коришева розповіла про концепцію кінофестивалю та загалом про фільми, що будуть представлені у рамках цього заходу. «Ідея фестивалю виникла як реакція на новини з фронту», - каже Анна. Вона переконана, що запропоновані фільми допоможуть по-іншому подивитись на ситуацію в Україні та дадуть ключ до розуміння того, що ж робити після війни, як жити далі і яким чином розбудовувати державу. Про безпосередньо процес відбору А. Коришева зазначила: «Ми обрали ті фільми, творці яких мислять так само, як ми».

Михайло Мінаков: «Сьогодні функцію літописів як фіксації реальності виконує кіно, найперше документальне». Він розповів про важливість цього жанру, і наголосив, що саме документалістика здатна різнобічно відтворити історію. На думку М. Мінакова, новини та загалом ЗМІ не відображають всієї реальності, тому важливо звертатись також і до інших джерел: «Документальне кіно показує історію про нас; це робота з нашим підсвідомим».

 

Що ж до самого фестивалю кіно, то він проходитиме 17-27 квітня у кінозалі Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії.

У рамках заходу будуть представлені 22 фільми з актуальною соціальною проблематикою, 13 з яких є прем’єрами 2014 року. Зокрема, це роботи режисерів з Нідерландів, Естонії, Канади, Фінляндії, Данії, Швейцарії, Франції, Мадагаскару, Нової Зеландії.

Загальна тема кінофестивалю – «Досвід змін, особистих та суспільних».

У програмі фестивалю також заплановані лекції та майстер-класи за участі громадських діячів, українських письменників та режисерів-документалістів.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна