Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 49

8 травня в Україні - День пам’яті та примирення

У травні весь світ відзначить 70-ту річницю  великої Перемоги над нацизмом, річницю  закінчення Другої світової війни.
 

Окрім Дня перемоги, який ми завжди відзначали 9 травня, цього року Україна  вперше долучиться до європейської традиції  вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни. Вперше 8 травня в Україні – День пам’яті та примирення.
 

Найкривавіша війна в історії людства,  яка тривала більше шести років (1 вересня 1939 - 2 вересня 1945 р.р.),  на українських землях протяглася фактично до 1954 року і забрала життя майже 10 мільйонів українців. Вона увійшла в кожен дім, кожну сім’ю як час нечуваного героїзму і нечуваної жертовності.
 

Українські воїни були частиною великого бойового братства народів, що боролися проти нацизму і перемогли його. Українські землі стали ареною протистоянні двох страшних тоталітарних систем, готових підкорити весь світ.
 

У ці дні ми зі скорботою і вдячністю згадуємо всіх, хто воював на різних фронтах цієї війни, всіх, хто став її безневинною жертвою.
 

Українці, як і інші народи, що пережили таку трагедію, були впевнені, що вона не повториться, не може повторитися – надто велику ціну довелося заплатити людству за примирення. Але зараз в нашій країні знову війна, і нові захисники Вітчизни, внуки та правнуки героїв Другою світової , знову воюють і гинуть.
 

Проте ми знаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ми переможемо.
 

Слава Україні!
 

Андрій Мелешевич,

Президент НаУКМА

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна