Презентовано конкурс на кращу концепцію організації Подолy

21 травня у Могилянці відбулася презентація архітектурного закритого бліц-конкурсу в рамках проекту «Київ самобутній» на визначення кращої концепції організації громадського простору на Подолі.

 

Презентація відбулася за участі Андрія Мелешевича, президента НаУКМА, Анни Бондар, начальника відділу ландшафтної архітектури Департаменту містобудування та архітектури, Дмитра Гуріна, спеціаліста з міських комунікацій, громадського експерта конкурсу «TERRA DIGNITAS» та Михайла Сагайдака, кандидата історичних наук, директора Центру археології Києва НАН України.

 

Розпочав презентацію президент НаУКМА Андрій Мелешевич. Він акцентував увагу присутніх на важливості для могилянської громади рішень, які прийматимуть урядовці щодо реконструкції Контрактової площі. За його словами, будівля та внутрішній двір Староакадемічного корпусу НаУКМА також включені до плану реконструкції.

26 травня проекти, подані на конкурс, будуть доступні для огляду для усіх могилянців. Всі охочі зможуть проголосувати та висловити свою позицію щодо того чи іншого проекту. «Результати голосування будуть взяті до уваги під час прийняття остаточного рішення», – зауважив Андрій Анатолійович. Не оминув увагою пан президент і Гостинний двір. Він зазначив, що ця споруда цікавить могилянську громаду насамперед як історична пам’ятка, яку можна інтегрувати в життя киян і долучити до навчального процесу Академії.

Анна Бондар, начальник відділу ландшафтної архітектури Департаменту містобудування та архітектури, підкреслила, що Контрактова – типова європейська площа, тому громадський простір навколо неї потрібно організовувати, орієнтуючись на західні моделі. Вона наголосила, що Поділ – це місце, де знаходиться найбільше пам’яток, тому його потрібно зробити максимально доступним як для жителів, так і для туристів. Для мешканців столиці саме ця площа є одним із найулюбленіших місць для відпочинку.

Питання розвитку туризму торкнувся й Дмитро Гурін, спеціаліст з міських комунікацій: “Що добре для туристів – те добре й для киян”. Він назвав Поділ “шматочком Італії” в Києві.

Михайло Сагайдак, кандидат історичних наук, директор Центру археології Києва НАН України, ознайомив присутніх із археологічним спадком Подолу і його важливістю для соціально-історичного контексту. Активісти, небайдужі мешканці Києва, присутні не зустрічі, висловили свою позицію – кияни хочуть бачити Контрактову оновленою та комфортною, усвідомлюють історичну важливість цієї зони і докладуть максимум зусиль для того, щоб посприяти її автентичному збереженню.

 

Ірина Шеремета, студентка ФГН

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна