Відбувся круглий стіл «Права людини на окупованій території: Крим»

17 червня у Могилянці відбувся круглий стіл «Права людини на окупованій території: Крим».

 

У події взяли участь правозахисники Іванна Білич та Олена Шарван, юрист Матеуш де Моура Сена, який працює у складі Міжнародної податкової ради в Сингапурі, та Андрій Клименко, голова наглядової ради фонду “Майдан закордонних справ”, один з авторів "Стратегії повернення Криму" (2014), автор доповіді "Human Rights Abuses in Russian Occupied Crimea" (Atlantic Council та Freedom House), яку було презентовано у березні 2015 р. у Вашингтоні.

 

Під час круглого столу було презентовано звіт «Права людини на окупованій території: на прикладі Криму», підготовлений правозахисною організацією «Разом». Звіт складається з аналітичної частини та практичного посібника з методів захисту прав людини у зоні конфлікту.

Іванна Білич, співавторка звіту, зазначила, що документ базується на даних ООН, організацій «Human rights watch», «Amnesty international» та «Майдан закордонних справ». У звіті подано близько 60 рекомендацій для громадського суспільства, українського уряду, міжнародної спільноти, російської та місцевої влади у Криму. Рекомендації спрямовані на зміну ситуації, що склалася, та забезпечення реалізації прав людини.

Зокрема автори звіту пропонують організувати постійний моніторинг порушень прав людини у Криму уповноваженим ВРУ з прав людини, а також представниками законодавчої та виконавчої влади; створити банк даних правопорушень прав людини у Криму та «гарячої лінії» для повідомлень про порушення прав людини; забезпечити для жителів Криму трансляцію українських теле- та радіоканалів; забезпечити жителів Криму мобільним зв’язком через сателіти та створити продуктові ринки на прикордонних територіях.

 

Правозахисник Олена Шарван підкреслила, що основним результатом виконаного дослідження є посібник із захисту прав людини для мешканців Криму, який має на меті ознайомити їх зі своїми основоположними правами і в такий спосіб сприяти доступу до правосуддя.

У посібнику подано рекомендації щодо засобів протидії порушенню прав людини та перелік контактів державних органів, українських і міжнародних правозахисних організацій та «гарячих ліній». Посібник підготовлений чотирма мовами: українською, кримськотатарською, російською та англійською.

 

Звіт «Права людини на окупованій території: на прикладі Криму» та посібник із захисту прав людини можна переглянути за посиланням. 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна