Президент України Петро Порошенко: «Рано чи пізно випускник Могилянки стане Президентом України»

 

28 червня, у День Конституції України, у Києво-Могилянської академії відбулася Конвокація – урочиста церемонія закінчення навчального року.

 

688 випускників отримали дипломи найстарішого університету України, який 15 жовтня 2015 року відзначить свій 400-річний ювілей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почесними гостями цьогорічної Конвокації були Президент України Петро Порошенко, Міністр освіти і науки Сергій Квіт, Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, Заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко, заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун, депутат Київради Сергій Гусовський.

 

Розпочинаючи церемонію, президент НаУКМА Андрій Мелешевич сказав: «Сьогодні у нас подвійне свято – 21-а Конвокація Києво-Могилянської академії та День Конституції України. Свого часу у Києво-Могилянській академії навчався Пилип Орлик, автор першої у світі Коституції. У 1996 р. саме цього дня перший Президент України Леонід Кравчук оголосив про прийняття Конституції незалежної України. Києво-Могилянська академія сьогодні бере активну участь у роботі над Основним Законом нашої країни – у складі Конституційної комісії України працюють вже дев’ять могилянців».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький у своєму виступі сказав: «Зараз складний час у історії України. У таких ситуаціях легко не буває, але я не побоюся сказати, що, можливо, в цьому є позитив, бо у таких випробуваннях гартується міць. Серед могилянців є учасники АТО і, незалежно від статусу, віку, стану могилянці продовжують боротися за те, за що боролися багато поколінь українців. Час минає швидко, і скоро ваші діти запитають вас, сьогоднішніх випускників, що ви зробили для України? Працюйте, боріться, розбудовуйте нашу державу».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Випускників також привітав керуючий партнер "Василь Кісіль і партнери", випускник Факультету правничих наук 2005 р. Андрій Стельмащук. Він розповів, як втілив свою юнацьку мрію навчатися саме у Києво-Могилянській академії: «На моєму шляху було багато перешкод, але я завжди вірив у результат, довіряв собі, продовжував мріяти і діяв. Будьте сміливими, і життя сприятиме вам з подвійною силою!».

 

Почесним спікером цьогорічної Конвокації був Президент України Петро Порошенко.

Він звернувся з напутнім словом до цьогорічних випускників: «Сьогодні унікальний день не лише для могилянців, але і для всієї України. Сьогодні ви робите впевнений крок у майбутнє і переступаєте ту невидиму межу, яка відділяє дитинство та юність від дорослого життя. Вам поталанило не просто жити в незалежній державі. Безкраї обрії та неосяжні перспективи відкриває Угода про асоціацію з Євросоюзом, бо вона – перший крок до майбутнього членства України в Європейському Союзі».

Петро Порошенко також говорив про зміни до Конституції України, котрі стосуються децентралізації влади, назвавши це завдання одним з перших і найважливіших кроків, та анонсував наступні зміни до основного Закону – скасування депутатської та суддівської недоторканності, а також реформування судової системи. «Свідомо і добровільно погоджуюся віддати на рівень громад значний обсяг повноважень і фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль», – сказав Президент.

Глава держави відзначив значну роль Києво-Могилянської академії в історії держави та привітав могилянців з 400-річчям заснування академії: «Ви довели, що навіть при поважному 400-річному віці можна бути лідером в інноваціях, які нам конче потрібні для успішного реформування, модернізації, реалізації європейського вибору та вестернізації України. Якщо із ваших стін вийшло стільки гетьманів, значить, рано чи пізно випускник чи випускниця Києво-Могилянки стане Президентом України».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Від випускників цього року на святі виступила випускниця програми з юдаїки, активна учасниця Майдану і доброволець в зоні АТО, керівник Центру підтримки аеророзвідки, що працює за сприяння НаУКМА, Марія Берлінська.

 

Традиційно на церемонії Конвокації було оголошено кращих викладачів НаУКМА цього року, ними стали: завідувач кафедри історії, к.і.н. Наталія Шліхта, доцент ФПрН Поліна Вакулюк, доцент ФІ Андрій Глибовець, доцент ФПН Олексій Горох, доцент ФСНСТ Анна Осипчук, доценти ФЕН Світлана Глущенко та Катерина Пічик.

 

Спеціальну відзнаку-оберіг за збереження духовних цінностей Академії, засновану випускником ФЕН-2000 Олексієм Цебро, отримала керівник Музею КМА Таїсія Сидорчук.

Грант «Мультиплікатор добра», також заснований Олексієм Цебром отримали Дарія Цепкова, випускниця 2014 р., Павло Бондаренко, студент ФЕН-3 та Сергій Богданов, помічник президента НаУКМА.

 

Премією імені випускника НаУКМА Антона Чорного відзначили Ольгу Макар, випускницю Могилянської школи журналістики 2013 р.

 

Справжньою «родзинкою» цьогорічної Конвокації став фото-флешмоб: всі учасники свята, разом з Президентом України та почесними гостями, побудували величезний «живий» надпис «КМА 400».

 

Відео виступу Президента України Петра Порошенка можна переглянути тут

 На прохання Петра Порошенка Почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький розповів свій улюблений анекдот. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна