Церемонія посвяти-2015: «Будьте особистостями!»

31 серпня у Києво-Могилянській академії відбулася традиційна церемонія Посвяти у спудеї.

 

1222 вступникам пощастило стати студентами в унікальний для Могилянки рік – рік її 400-літнього ювілею.

Як завжди, вступників вітали випускники, викладачі, почесні гості Академії. Лейтмотивом цьогорічних вітань було побажання першокурсникам стати особистостями, готовими відповідально діяти на благо нашої країни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкриваючи Церемонію посвяти, президент НаУКМА Андрій Мелешевич сказав: «Ви вступаєте в КМА у знаменний рік – рік 400-ліття від часу заснування Академії. Він буде насичений багатьма подіями, і ви, студенти, будете учасниками цих подій».

 

Президент послався на підсумки цьогорічної вступної кампанії, у результаті якої до Академії прийшли студенти з найвищим в Україні середнім балом атестату та найвищим середнім балом ЗНО. Тому не дивно, що, згідно рейтингу, оприлюдненому виданням «Новое время», НаУКМА, попри свій невеликий розмір і, відповідно, порівняно невелику кількість випускників, посідає 4-те місце серед українських вишів, які закінчують вітчизняні ТОП-менеджери.

 

«Києво-Могилянська академія – це живий і складний організм, - наголосив президент. – Ті можливості, які вона надає для інтелектуального та професійного розвитку – унікальні. Використовуйте їх для особистісного становлення!» Підсумовуючи, Андрій Мелешевич підкреслив: «Україна зараз проходить період турбулентності. Ми вчимося жити у демократичній країні. А демократична країна має навчитися вирішувати конфлікти мирно. Вчитися демократії, толерантності та гуманізму – на це і спрямоване навчання у Києво-Могилянській академії».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Від спільноти викладачів вступників 2015 року привітав доктор Михайло Винницький: «Ви, першокурсники, стоїте на святій землі. Не тільки тому, що по цій землі ходив Григорій Сковорода та Іван Мазепа, тут похований гетьман Сагайдачний. Саме тут 11 років тому В.С.Брюховецький закликав Могилянку до політичного страйку – і з цього почалася Помаранчева революція. Тут розпочиналася Революція Гідності… З Могилянки походить багато починань, які стали ключовими моментами новітньої – і не тільки новітньої – історії України. З цих стін завжди виходили особистості. Ваше завдання у Могилянці – витворити із себе особистостей, і це справа кожного з вас індивідуально. А ми, викладачі, маємо змогу співпричаститися до цього формування особистостей».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почесний спікер цьогорічної церемонії Посвяти, професор Норман Наймарк (Стенфорд, США) підкреслив: "Для мене велика честь бути присутнім на церемонії Посвяти у Києво-Могилянській академії. Ми (Стенфордський університет) є дітьми у порівнянні з вами, бо нам тільки 125, а вам 400 років».

Професор підкреслив, що «навчання побудоване на спілкуванні і комунікації, і воно неможливе без досліджень, без створення нового, без сумнівів і пошуку. Свіжість ідей та вільний політ думки - ось запорука розвитку особистості".



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Яскраво і емоційно говорила випускниця Могилянки (БП «соціологія»-2013, МП «журналістика»-2015) Марія Крючок: «Є багато речей, які стануть важливими, чи навіть найважливішими для вас у Академії. Наш університет – це велика родина, і ви, першокурсники, відсьогодні є відповідальними за його імідж та репутацію. Тому не питайте, що Могилянка може зробити для вас. Запитайте себе, що ви можете зробити для Могилянки. Академія – це простір ідей, простір самореалізації. Приготуйтеся до того, що після КМА вам захочеться «змінювати масштаб». Не бійтеся цього! Університет – це симбіоз великої кількості речей, це поєднання амбіцій, взаємодії, постійних викликів, що змушують вас рости. Не забувайте з роками дякувати Alma Mater за те, що з вами трапилося у її стінах! Я бажаю вам тут закохатися – це досить просто. Я бажаю вам знайти тут корисні знайомства. Я бажаю знайти і використати всі можливості, які надає Могилянка. Тільки тоді ви можете бути корисні суспільству, а воно потребує змін».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почесний президент Могилянки, ініціатор її відродження професор В’ячеслав Брюховецький у своєму напутньому слові до вступників сказав: «Від завтрашнього дня для вас, першокурсників, почнеться важке життя студента Могилянки. Але ви матимете від того духовний, душевний зиск. Пошук себе, набуття особистісних рис, що формують людину, спрямовують її на те, щоб думати, діяти – ось ваше завдання».

Відзначаючи, який важкий час переживає сьогодні Україна, Брюховецький підкреслив: «Ми всі сьогодні в АТО. Війна відбувається у серцях наших. По нашій землі ходять люди, які не хочуть, щоб ми, українці, були щасливими, які хочуть бачити нас рабами. Наше завдання – довести, що ми будемо на цій землі щасливими і ніколи не будемо рабами. Кожен з вас може до цього докластися».

 

Під час Церемонії президенту Могилянки вручили подарунок – прапор - від бійців 80-ї аеромобільної бригади, яка воює в АТО – як символ єдності могилянців і захисників нашої Вітчизни. Саме цій бригаді допомагали з екіпіровкою наші випускники.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливістю цьогорічної церемонії стало перше відзначення переможця конкурсу ім. Федора Шевченка на кращу студентську дослідницьку роботу з історії домодерної України.

Конкурс заснований Анною Шевченко (Кембридж, Велика Британія), онукою видатного українського історика Федора Павловича Шевченка.

Цього року перемогла робота Оксани Полулях (МП "Історія") «Дискурс іншування турка і татарина в українському письменстві другої половини XVII ст.».

Відзнаку переможниці вручила Ольга Шевченко, донька професора Шевченка. Ця відзнака стала яскравим прикладом тієї великої підтрики і поваги, якою користується спільнота Могилянки, зокрема її дослідники, в Україні та за кордоном.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна