Cвятійший Патріарх Філарет: «Відповіді на головні питання людина обирає сама»

02 вересня першокурсники Могилянки слухали лекцію Святійшого Філарета, Патріарха Київського і всієї Руси-України «Сенс земного життя».

 

Традиційно на початок нового навчального року перед могилянцями-першокурсниками виступають предстоятелі та священнослужителі різних конфесій з лекціями, покликаними допомогти їм сформувати систему цінностей і моральних орієнтирів. Цей цикл – «Духовні цінності людини» - був започаткований у НаУКМА ще 2004 року.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свій виступ Його Святійшество розпочав із привітань: «Вітаю вас, шановні студенти, початком навчального року. Вітаю також Києво-Могилянську Академію із 400-річчям. Ви, першокурсники, вже багато чули про видатну роль Києво-Могилянської академії і у сфері духовній, і у сфері державотворчій. Але з її стін виходили не тільки державотворці. Прославилась Академія тим, що з її стін вийшло багато святих».

 

 Звертаючись до теми лекції, Його Святість поставив питання: «Який сенс життя людини на землі? Для чого живемо на цьому світі? На це питання існує дві відповіді. Перша така: зі смертю людини закінчується її життя, вона перестає існувати як жива істота.

Друга відповідь: людина – істота вічна, Один раз народившись, вона ніколи не йде з буття. Відповідь на це головне питання, яку кожна людина обирає самостійно, і визначає її ставлення до життя. Якщо ми живемо на землі і тільки – то треба використати це коротке життя задля свого задоволення (багатство, слава…). Проте, є й інший погляд, що людина є вічною, бо вмирає тільки тіло, душа ж залишається і переходить у інше життя. Виникає питання: а те інше, потойбічне життя – яке воно? Чи однакове для всіх?»

 

Відповіді на ці питання і була присвячена лекція Патріарха.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На її закінчення студенти мали змогу поставити Святійшому питання, які були зовсім непростими: як опиратися земним спокусам; людина – раб чи син Божий; як і з якою метою був створений Всесвіт…

 

Президент Могилянки подякував Святійшому Патріарху за лекцію та за підтримку унікального могилянського видання, котре наші науковці готують до 400-ліття Академії – двотомної Енциклопедії «Київська Духовна академія в іменах».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Першу Енциклопедію – «Києво-Могилянська академія в іменах» - Патріарх Філарет отримав від президента Могилянки у подарунок.

Насамкінець Патріарх залишив запис у Хвальній книзі НаУКМА.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна