Уведено в обіг ювілейну марку, присвячену 400-річчю Академії

Сьогодні, 18 вересня, відбулася урочиста церемонія введення у обіг ювілейного поштового блоку з маркою та конверта, котрі «Укрпошта» виготовила до 400-літнього ювілею Києво-Могилянської академії.

 

На церемонії спецпогашення були присутні в.о.директора КМД УДППЗ "Укрпошта" Олександр Зубик, президент НаУКМА Андрій Мелешевич, автор ескізу поштового блоку художник Микола Кочубей, колекціонери-філателісти, численні гості.

 

Відкриваючи урочистий захід, Олександр Зубик підкреслив, яким значимим був і є вклад Києво-Могилянської академії у розвиток України. Цим пояснюється та велика увага і натхнення, з яким весь колектив «Укрпошти» працював над втіленням проекту.

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич нагадав: «Багато історичних подій починалося з Академії. Скажімо, перша українська конституція написана нашим випускником гетьманом Пилипом Орликом. Саме у стінах КМА він надихнувся тими ідеями свободи і демократизму, які пізніше поклав у основу своєї Конституції. Зараз могилянці своєю активною участю у конституційному процесі підтримують цю традицію державотворення».

 

Говорячи про сучасну Академію, Андрій Мелешевич сказав: «Могилянка – це не тільки поважний, рейтинговий традиційний університет. Це не тільки університет, який залучає найкращих у країні випускників. Могилянку відрізняє те, що ми є університетом, базованим на цінностях. Нам дуже приємно, що їх поділяють все більше людей. Вихід ювілейної марки ми сприймаємо як знак того, що держава визнає і відзначає історичну, реформістську роль КМА».

 

Заслужений художник України Микола Кочубей, розповідаючи про процес створення марки, наголосив: «400-літній ювілей КМА – це величне свято для всієї нашої країни. У свідомості українців Академія асоціюється із золотою нивою, яка дала Україні видатних особистостей, котрі прославили Україну, котрими вона пишається».

 

Поштовий блок з маркою, випущений тиражем 40 тис. примірників, можна буде придбати у всіх поштових відділеннях країни.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна