Коментарі гостей урочистого вечора 15 жовтня

Мирослав Маринович, віце-ректор УКУ, правозахисник:

«Могилянка для мене – це зразок, це перший паросток, який з’явився, коли освіта ще була під грубим радянським асфальтом. В УКУ ми багато зорувались на Могилянку, бо дуже важливо мати зразкову інституцію, на яку можна рівнятись (хоча це зовсім не означає, що ми мавпуємо кроки Академії). Я хочу побажати студентам та професорам Могилянки мужності. Ми були хорошими партнерами під час Помаранчевої революції та Революції гідності, і зараз не можна втрачати цього тонусу, – ми повинні й надалі бути партнерами у цей час формування суспільства. Я думаю, що студенти Могилянки та УКУ повинні бути свідомі своєї відповідальності: для прикладу, не можна бути могилянцем і не бути одночасно носієм тих цінностей, на яких вона побудована. Я бажаю вам впевненості, віри в те, що ви робите, та, звичайно, успіху».

 

Левко Лук’яненко, політик та громадський діяч, Герой України, дисидент:

«Києво-Могилянська академія є одним з найстаріших навчальних закладів. Те, що наші діди та прадіди заснували його, є для мене інтелектуальним подвигом української нації, яка ще тоді не була незалежною, ми не мали своєї держави, але розум українських людей потребував витонченння, наповнення, розвитку та освіти. Коли ж Україна проголосила незалежність, на щастя, одразу знайшлись люди, які вирішили відродити Києво-Могилянську академію. Я хочу, щоб студенти Києво-Могилянської академії усвідомили, що навчаються у найстарішому закладі України, і я б хотів, щоб цей ВНЗ перетворився на місце творення української інтелігенції і української еліти – політичної, літературної, дипломатичної, творчої. Бажаю могилянцям пишатись тим, що вони навчаються в академії з такими традиціями і намагатись готувати себе до захисту України у всіх сферах діяльності – на дипломатичному, навчальному, науковому полі та у сфері ідеології. Також бажаю, щоб уся молодь України прагнула вступити саме до Києво-Могилянської академії, бо це найкращий та найдавніший університет України».

 

Христіан Альбертус Бассон, Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки в Україні:

«Частина історії Києво-Могилянської академії – це частина історії України. Можна лише захоплюватися тим, що цей університет був відроджений і став одним з кращих в Україні. Бажаю Києво-Могилянській академії розвитку і процвітання на наступні сто років!»

 

Генрик Літвін, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні:

«Могилянка тісно пов`язана з моєю першою професією історика, а також пов’язана з працею Посла в Києві, тому що вона є одним з найважливіших партнерів Польщі в Україні. Могилянка відіграє дуже важливу роль у співпраці польських та українських університетів. Вона також є символом плідної наукової співпраці польських та українських інтелектуалів. У сьогоднішній Україні випускники Могилянки грають величезну роль, їх можна зустріти на дуже важливих посадах. Сьогоднішня українська еліта значною мірою підготована, власне, тут. Хочу побажати Могилянці продовження. Якщо буде продовження того, що ми бачимо протягом останніх 10-20-ти років, то це буде дуже сильний, активний її розвиток».

 

Богдан Футей, суддя ФС США, почесний доктор НаУКМА:

«Якщо вже є 400 років Могилянці, то сподіваюсь, що ще буде щонайменше 3 рази по 400, а щонайбільше – поки люди будуть на цій землі, Могилянка буде існувати, буде продовжувати свою монументальну працю. Люди, які працюють в Могилянці, дуже віддані. Студенти хочуть набагато кращого не тільки для свого професійного життя, але й для своєї держави, дбають про неї. Я читаю лекції, викладаю протягом останніх 12 років. Для мене є великим натхненням бачити, як студенти реагують, чого вони стараються досягнути – це великий позитив, і ми маємо бути горді тим,що зараз відбувається в Могилянці. Вітаю вас з сьогоднішнім святом!»

 

Ян Маліцький, директор Центру східноєвропейських досліджень (Studium Europy Wschodniej) при Варшавському університеті:

«Могилянка – це не просто університет, а університет, якому сьогодні виповнюється 400 років. Вона з року в рік передає цінності та традиції. Вітаю усіх зі святом!».

 

Ірина Ваннікова, випускниця НаУКМА 2001 р., прес-секретар Президента України у 2005-2010 рр.:

«400 років – це солідний вік, а Могилянка – це солідний, авторитетний університет, який є найдавнішим в Україні, та й на теренах Східної Європи також. Могилянка – це не просто навчальний заклад, це серйозне явище в українській освіті, це феномен українського духу, української сили та прагнення до незалежності. Це соціальний заклад у хорошому сенсі цього слова, оскільки тут не просто виховують фахівців – тут виховують УКРАЇНЦІВ, тому Могилянка – це осередок великих українців. Бажаю Могилянці розвитку, розбудови та впродовж 400 наступних років продовжувати традиції, що заклали Галшка Гулевичівна, Петро Могила, Григорій Сковорода, а також В’ячеслав Брюховецький та Сергій Квіт».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна