Відзнакою імені Ігнація Яна Падеревського нагороджено Леоніда Фінберга

05-15 листопада 2015 року у Львові відбувся IV Міжнародний фестиваль «Відкриваємо Падеревського», присвячений такій непересічній постаті світової музики і водночас дипломатії та політики, як Ігнацій Ян Падеревський.

Однак фестиваль це не лише музика, а й доволі жорсткі політологічні дискусії, організовані Журналом «Ї», а також відзначення особистостей, які внесли найбільший вклад у розбудову сучасних українсько-польських стосунків.

 

Цьогоріч доктором honoris causa Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка став Кшиштоф Пендерецький.

А високу відзнаку імені Ігнація Яна Падеревського отримали три домінанти – колишній генеральний консул РП у Львові Ярослав Дрозд, український перекладач, літературознавець Віктор Дмитрук, соціолог, дослідник культури, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва «Дух і Літера» НаУКМА Леонід Фінберг.

 

Пан Леонід є людиною-інституцією. Соціолог, дослідник культури, з 2006 р. і до сьогодні – директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва «Дух і Літера» , автор підпільного дослідження про правову культуру радянського суспільства на прикладі обговорення«брежнєвської» Конституції 1977 р. , член редколегії з 2011 р. і з 2014 р. головний редактор альманаху «Єгупець», співредактор часопису «Дух і літера» (з кінця 90-х до сьогодні), організатор та керівник Міждисциплінарного гуманітарного семінару ім. І. Лисяка-Рудницького у Києві (1996-2000 рр.).

Видавець разом з Костянтином Сіговим більш ніж 500 книг інтелектуальної класики ХХ ст., один із засновників «БІБЛІОТЕКИ СПРОТИВУ, БІБЛІОТЕКИ НАДІЇ».

 

Тільки з польської мови видавництво переклало та видало більше 30 книг: Чеслава Мілоша, Збігнєва Герберта, Януша Корчака, Бруно Шульца, Юліана Тувіма, Станіслава Єжи Лєца, Адама Міхніка, Юзефа Тишнера, Яцека Куроня, Єжи Ґедройця, Богуміли Бердиховської, Олі Гнатюк.

 

Нагороджений 2007 року «За інтелектуальну відвагу» орденом Журналу «Ї» за «видання найбільшої в Україні серії філософсько-релігійних і інтелектуальних текстів та за організацію конструктивного інтелектуального українсько-єврейського діалогу», а у 2013 році – нагородою Фундації Антоновичів «За внесок в українську культуру».

Він був одним з інспіраторів відкриття у Києві пам’ятної дошки видатному польському педагогу та письменнику Янушу Корчаку.

Нині допомагає відкрити у Києві пам’ятну дошку головному ідеологу польсько-українського примирення - Єжи Ґедройцю.

 

Вітаємо!


© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна