Анжела Євгеньєва: «Повага викладачів до студентів – це спільна риса Могилянки та Оксфорду»

 

Випускниця Факультету правничих наук НаУКМА, нині – професорка Оксфордського університету Анжела Євгеньєва на зустрічі зі студентами своєї Alma Mater розповідала про особливості навчання та  дослідницької діяльності у Великобританії, про кваліфікаційні вимоги до англійських solicitors та barristers.

Наостанок вона  також розповіла про відмінності та спільні риси Могилянки та Оксфорду.

Організувало зустріч Студентське наукове товариство правників "Scholaris".

 

Ті навички, які ти отримуєш у Могилянці, фактично  на 100%  можна використовувати у будь-якому іншому університеті.

Могилянка – це дуже сильний університет. Потрібно розуміти, що в Могилянку їдуть кращі студенти зі всієї України, ми всі це знаємо. Тут дуже сильні студенти, дуже сильні викладачі.

Є свої якісь мінуси: звичайно, Оксфорд і Могилянка мають зовсім  різні фінансові можливості, але ті навички, які ти отримуєш тут, фактично  на 100%  можна використовувати у будь-якому іншому університеті.

Надзвичайно важливо, що мені хотілося б виокремити – це незалежність, право вибору. Для мене після навчання в Могилянці  вже не було дивним, що можна вибирати навчальні дисципліни, можна самому визначати, чим ти хочеш займатися.

Повага викладачів до студентів – ще одна спільна риса, яку знаходиш і у Могилянці, і у Великобританії. Підхід до студентів більш  персональний, бо в нас невеликий університет, тому викладачі знають тебе особисто в обличчя. Те ж саме ми маємо в Оксфорді, в цьому сенсі університети дуже схожі. Сама атмосфера, що панує у відносинах між студентами і викладачами, дуже подібна.

Але британські викладачі працюють у зовсім інших умовах: у Оксфорді вони мають можливість займатися виключно науковою діяльністю, в Могилянці у цьому плані, звичайно, складніша ситуація, але загальний рівень студентів у Могилянці, мені здається, не поступається оксфордському.

 

 - Що відрізняє? Кількість бібліотек і культура ведення наукової роботи.

 У Могилянці  незрівнянно менша кількість бібліотек. Я просто відкрила  для себе бібліотеки в Оксфорді – їх там більше ста,  і оксфордські бібліотекарі є важливими і шанованими членами колективу: вони допомагають, спілкуються, проводять купу різних тренінгів і консультацій, тому що фонди бібліотек вражаючі.

Ще з відмінностей – це культура ведення наукової роботи, точніше,  яка відрізняє британський університет. Жоден документ не пишеться, як реферат (такого поняття в принципі не існує), і плагіат – це надзвичайно велика issue  в цілому контексті. Підсумовуючи, якщо ми маємо схожу з Оксфордом  свободу у виборі дисциплін (і це сильна риса Могилянки),  то порівнювати наукову частини і бібліотеки доволі складно.

 

 

- Я дуже вдячна нашим викладачам.

Викладачі, які вміють надихати, які вміють підтримати у потрібний момент – як добре, що у Могилянці працюють такі потужні люди. Скажімо, коли я збиралась подавати документи на навчання до Оксфорду, багато спілкувалася з Миколою Івановичем Козюброю, - я вважаю, що він є надзвичайним викладачем  і абсолютно на рівних може конкурувати  із топ-професорами Оксфорду. Я дуже цінувала його інтелектуальну підтримку і підказку. На факультеті багато викладачів,   які бували за кордоном на навчанні чи стажуванні – вони могли підказати, підтримати,   сказати, що це (навчання в Оксфорді) - реально. Це для мене було найважливіше.

 

- Дослідницьку роботу студентів в Оксфорді відрізняє інше ставлення до неї. 

Студенти можуть написати дисертацію і на бакалаврському, і на магістерському рівнях, і у докторантурі. Докторантура дуже серйозна, цілі курси читаються Research method. Крім того,  увесь процес  роботи – це 3,5 роки сидіти в бібліотеці і навчатися, читати, досліджувати, - звідси все починається, коли в тебе немає іншої роботи.

 

Ставлення до наукової роботи зовсім інше, мені здається, що цієї культури мені тут не вистарчало. Думаю, саме це  треба розбудовувати найбільше і найактивніше. Я знаю, що це дуже складно, але я хочу, щоб Могилянка зрозуміла: саме над цим треба працювати в першу чергу.

- В Оксфорді залишитися поза межами активного студентського життя в принципі нереально.

 

Мені здається, що в Могилянці студентське життя значно менше організоване, принаймні, воно не охоплює всіх і кожного. В Оксфорді залишитись поза межами  якоїсь спільноти чи ініціативи в принципі нереально.

Є чіткі речі, які можна просто скопіювати: всі ці гуртки, Freshers Fair на початку навчального року, де вони знайомлять «фрешів» з університетом і заохочують їх, Social Secretaries, Common Room . У Могилянці поки що цього немає, а організувати це можна.

 

 

 Кілька цікавих фактів про  Оксфордський університет.

Найперше,  що потрібно знати тим, хто надумав вступати до Оксфордського університету,  - це те, що його як такого не існує: університет складається із 39 коледжів, кожен з яких пропонує власні стипендії.

Найбільш надихаюче місце тут – це бібліотеки. Вони справді особливі, адже їх нараховується близько ста, у яких зберігається 11 млн. книг. Професія бібліотекаря тут  дуже  важлива, адже вони не лише відповідають за книги, а й беруть участь у загальному університетському житті.

В Оксфорді, як і в Могилянці, не відчувається ієрархії між студентами і викладачами, вони спілкуються на рівних. Кожен студент не лише дбає про свій інтелектуальний розвиток, а й про фізичну загартованість   та займається «серйозними» видами спорту.

Щодо перевірки знань, то тут існує окрема екзаменаційна школа, де готують питання на іспити. Їх  перевіряють 2 людини, при цьому  усі роботи зашифровані. Цікаво, що на екзамени не лише приходять у мантіях, а й із різного кольору гвоздиками, що символізують їхню працю. На останній екзамен беруть червону квітку, що означає «насичена кровю».  Та це й не дивно, адже бакалаври складають іспити лише на останньому році навчання, тому вони справді дуже непрості.

Професорка Анжела Євгеньєва - випускниця правничих факультетів Києво-Могилянської Академії та Oxford University. У 2013 році  в Oxford University захистила докторську дисертацію, яка  була відзначена нагородою Асоціації  правничих факультетів університетів Європейських країн за краще наукове дослідження з права ЄС. Міжнародна фіскальна асоціація відзначила її дослідження серед кращих дисертацій з податкового права. За час навчання і роботи в Oxford University Анжела також отримала декілька інших академічних відзнак та стипендій.

Тепер п. Анжела Євгеньєва працює в Оксфордському університеті, де досліджує та викладає податкове право Великобританії  та право ЄС. Одночасно вона є виконавчим редактором 6-томного видання "Право Європейсьного Союзу" , що публікується Oxford University Press, та координує Оксфордську дискусійну групу з європейського права.

Зараз  пані Анжела працює над аналізом реформи системи міжнародного податкового права, а також над книгою про прямі податки в ЄС.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна