Публікація професора Ірини Лук’яненко в журналі Procedia Economics and Finance

Вітаємо професора Ірину Григорівну Лук’яненко з публікацією в престижному журналі відкритого доступу Procedia Economics and Finance.

 

Номер містить матеріали 22 Міжнародної економічної конференції IECS 2015 "Економічні перспективи в контексті зростаючої глобальної та регіональної взаємозалежності".

 

У статті, написаній у співавторстві з Маріанною Олішкевич з Львівського національного університету імені Івана Франка, аналізується, як змінювався український ринок праці протягом 2002-2014 років і що на нього найбільше впливає.

Проведене дослідження свідчить, що в Україні немає єдиного фактору, який найбільше впливав би на зростання показників безробіття. У різні проміжки часу безробіття спричинялося різними структурними та циклічними шоками.

Зокрема, зміни у пропозиції трудових ресурсів призводять до одночасного зростання безробіття, в той час як в довгостроковій перспективі позитивні технологічні шоки і потрясіння попиту на трудові ресурс є важливим джерелом зниження рівня безробіття.

Технологічні шоки також мають значний позитивний вплив на інші показники ринку праці. Зокрема було встановлено, що позитивний технологічний шок викликає збільшення продуктивності, зайнятості та реальної заробітної плати, і цей вплив має істотний ефект як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна