Зустріч із лауреатом Нобелівської премії з літератури 2015 року Світланою Алексієвич

07 квітня, о 11:00, ауд.1-127

 

 У НаУКМА пройде зустріч могилянської спільноти з лауреатом Нобелівської премії з літератури 2015 року Світланою Алексієвич. 

 Для участі потрібно зареєструватися.

 

На зустрічі відбудеться церемонія інавгурації Світлани Алексієвич як Почесного доктора НаУКМА.

Звання «Почесний доктор НаУКМА» було присвоєно пані Алексієвич рішенням Вченої ради НаУКМА 11 лютого 2016 року.

Світлана Алексієвич виголосить інавгураційну промову на тему "У пошуках вічної людини або таємниця свідка" і відповість на запитання гостей.

 

Світлана Алексієвич вже багато років підтримує творчі зв’язки з Києво-Могилянською Академією», зокрема з Центром Європейських Студій НаУКМА, Центром юдаїки та видавництвом «Дух і Літера». 2014 року у видавництві вийшов український переклад останньої книги Світлани Алексієвич «Час секонд хенд: кінець червоної людини».

Перша її опублікована книга, «У війни не жіноче обличчя», стала зібранням правдивих спогадів про Другу світову війну та вироком офіційній радянській версії «історичної правди» про події тих часів. Захоплення публіки та гнівно-нервова реакція радянської влади спіткала наступну книгу Світлани Алексієвич «Цинкові хлопчики», присвячену війні СРСР в Афганістані. Її остання робота, «Час секонд хенд», є літературним дослідженням «радянської людини» (homo soveticus), що має не лише художнє, а й історико-антропологічне значення.

 

«Майже 40 років я писала свої 5 книг, цю історію «червоної цивілізації», і з книги в книгу ліпився образ «червоної людини», який, я думала, помирає або помер. А виявилося – ні, - говорить Світлана Алексієвич в одному з інтерв’ю. - Може ось тільки зараз імперія відходить. Але йде з великою кров'ю. Може навіть, крові ще буде більше. Коли мене питають, що робити? Я відповідаю: "Треба чесно робити свою справу: я повинна чесно писати, вчитель - чесно говорити зі своїми учнями". Іншого виходу немає. А то потім настануть нові часи і ми скажемо, що був винен один Путін. Або один Лукашенко. Ні, ми теж.».

 

Запитання до Світлани Алексієвич, на які ви б хотіли почути відповідь, надсилайте до 06 квітня на ел. адресу   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вони будуть надіслані нашій гості для підготовки відповідей.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна