Публічна лекція Наталі Яковенко «Трактат “Месія правдивий” Йоаникія Ґалятовського: між церковною юдофобією і побутовим антиюдаїзмом»

14 квітня, о 18:00, Музей НаУКМА

 

Лекцію присвячено трактатові «Месія правдивий» ректора Києво-Могилянської колегії, одного з найяскравіших представників «київської вченості» XVII століття Йоаникія Ґалятовського.

 

Ця книжка побачила світ у друкарні Києво-Печерської лаври 1669 року, але написано її було кількома роками раніше – як актуальну реакцію на поширення в Речі Посполитій чуток про юдейського месію Сабатая Цві. Виявлене в тексті химерне сплетіння християнського богослов’я, юдофобії та побутових антиєврейських випадів або й анекдотів надає трактатові барвистого колориту, а збільшує вартість книжки те, що це перший (і єдиний!) твір такого жанру в православній традиції.

 

Захід відбудеться за підтримки Української асоціації юдаїки і магістерської програми з юдаїки в НаУКМА.

 

Наталя Яковенко – професор кафедри історії НаУКМА, її багатолітня завідувачка. Головний редактор часописів «Український гуманітарний огляд» та «Київська Академія». Авторка книг «Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII ст.» (1993, 2008), «Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України» (1997, 2005, 2008, 2009), «Паралельний світ. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI–XVII ст.» (2002), «Вступ до історії» (2007) та «Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVII – початку XVIIІ ст.» (2012).

Цього року має вийти її нова книга – інтелектуальна біографія Йоаникія Ґалятовського.

 

Адреса:

вул. Г. Сковороди, 2  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна