Збережімо державу від саморуйнації!

Звернення Ініціативної групи «Першого грудня»​

 

 

Ініціативна група «Першого грудня», що об’єднує провідних українських інтелектуалів та лідерів думок, створена за участі багатьох могилянців.

 

Нещодавно Ініціативна група оприлюднила звернення, у якому наголосила на пріорітетних кроках задля збереження та розвитку української держави. Звернення підписали могилянці – члени Групи: Почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, почесні професори Іван Дзюба, Богдан Гаврилишин, Мирослав Попович, професори НаУКМА Володимир Панченко та Вадим Скуратівський.

 

Зокрема, у зверненні йдеться про наступне:

… Знаком нинішнього часу є тяжка й затяжна боротьба нового зі старим. Так, ми зуміли поламати російські сценарії знищення України як держави, проте багато й втратили. Стаємо сильнішими як нація, проте на нас чекає ще багато політичних пасток. І не тільки на Донбасі чи в Мінську, а й у Києві. Тому наше завдання – не лише втішатися здобутим, а передусім виявити загрози і вчасно нейтралізувати їх.

 

Нинішня система державного управління внутрішньо конфліктна, а тому заражує конфліктністю все суспільство, провокуючи колосальну недовіру до влади з боку суспільства, яке чекає від цієї влади елементарної відповідальності й саможертовності. Брак довіри, національної консолідації – головна причина руйнації не лише державно-політичних інститутів, а й загалом суспільного ладу.

 

…Потрібна нова, якісно інша форма правління, яка б убезпечила Україну як від авторитаризму, так і від розповзання країни на сегменти. А постати вона зможе на основі нового суспільного договору, зокрема – загальної згоди всіх, включно з керівними елітами, визнати верховенство права.

 

Вся Україна має стати Волонтером. Приклад унікальної самоорганізації Майдану має бути в нас перед очима постійно. Не уповаймо лише на владу. Контролюймо її, підштовхуймо її, змінюймо її, коли треба.

 

…Україну змінить молодь, яка усвідомить своє призначення. Вона не знає смаку рабства, її не сковують давні звички й стереотипи. Її думка свіжа й нестандартна, а дух не пригнічений принизливою покорою перед злом. Хай же згадає молодь ту присягу, яку вона дала на Майдані: «Ми беремо відповідальність за свою країну!».

Сьогодні наше зближення з європейською цивілізацією перепиняє не Віктор Янукович, а маленькі «януковичі» в кожному з нас.

Чи дозволимо їм те, що не дозволили головному?

 

Повністю текст Звернення можна прочитати за посиланням.

Відео

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна