Міні-курс «Приятелі й чужинці: українсько-єврейське співжиття в ранньомодерний час»

 

Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Єврейський університет у Єрусалимі, Ізраїльський культурний центр при Посольстві Держави Ізраїль в Україні, Українська асоціація юдаїки проводять  міні-курс Юдіт Калік «Приятелі й чужинці: українсько-єврейське співжиття в ранньомодерний час».

 

 

Історія України без євреїв неможлива, як і історія євреїв без України – саме тут у XVI–XVIIІ ст. жила найчисельніша у світі єврейська громада. Упродовж століть перебування її представників серед місцевих християн мали місце як періоди мирного співіснування, так і насильницькі ексцеси.

Під час курсу лекторка розгляне соціальні, релігійні й культурні складові співжиття євреїв і неєврейського населення сучасної України в ранньомодерну добу. У центрі її уваги будуть питання історії міських євреїв, співіснування євреїв і українців у багатоконфесійному середовищі, контактів між українцями та євреями в повсякденному житті тощо.

 

Д-р Юдіт Калік (Ізраїль) викладає східноєвропейську історію в Єврейському університеті в Єрусалимі. Авторка книг «Польська шляхта і євреї в сеймовому законодавстві Речі Посполитої» (1997, мовою іврит), «Scepter of Judah. Jewish Autonomy in the Eighteenth-Century Crown Poland» (2009) та «Movable Inn: The Rural Jewish Population of Minsk Guberniya in 1793–1914» (готується до публікації).

 

Розклад занять:

23 травня, понеділок, 11:40, 13:30

24 травня, вівторок, 11:40

25 травня, середа, 13:30

26 травня, четвер, 11:40

 

Адреса:

вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2, офіс програм з юдаїки НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна