Про міжнародну конференцію "Виборче право України у контексті європейських демократичних стандартів"

 

26-27 травня в НаУКМА відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Виборче право України у контексті європейських демократичних стандартів", присвячена розгляду проблем виборчого права та виборчого законодавства України у контексті вимог щодо дотримання спільних для держав – членів Ради Європи правових стандартів демократичних виборів.

 

 

Учасників конференції привітав Президент НаУКМА Андрій Мелешевич.

Він наголосив, що Києво-Могилянська академія – це не тільки найстаріший університет України, але й найактивніший у плані проведення наукових заходів. “Могилянці намагаються відшукувати ті проблеми, які постають перед українським суспільством, а також намагаються пропонувати шляхи їх вирішення. В цьому сенсі вибори та виборче законодавство надзвичайно важливі для українців”, - сказав він. Самі вибори у кожному суспільстві – це інструмент демократії. Так історично склалося, за словами п.Мелешевича, що в нашій країні вибори – ще й тема для маніпуляцій. Політики часто змінювали виборчу систему перед черговими виборами так, як було їм вигідно, підлаштовували її під свої політичні інтереси. Насправді виборче право вимагає іншого, значно ширшого підходу.

 

До учасників конференції звернувся Міхаель Френдо, член Венеціанської комісії Ради Європи, колишній голова Парламенту Мальти.

Він наголосив, що для нього честь перебувати у Києво-Могилянській академії, зі стін якої вийшло дуже багато видатних політичних діячів, в тому числі, – творець першої конституції Пилип Орлик. Закони, за словами Міхаеля Френдо, – найважливіший інструмент виборчого права, проте далеко не єдиний. Вплив на виборче право мають навіть культура та релігія. “Україні необхідно рухатись до підвищення стандартів виборчого права. Вам потрібна розвинута культура демократії, культура правосуддя”, - підсумував пан Френдо.

 

Юрій Ключковський, Президент Інституту виборчого права та доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук НаУКМА, зазначив, що наукове середовище країни тривалий час відчувало брак подібних форумів.

“На жаль, далеко не все робиться на основі законодавчих актів. Складна історія України змушує сьогодні робити науковців та законодавців те, що західні партнери робили століття тому. Перед Україною – великі виклики”, – сказав він, а також пообіцяв вже цього року докласти зусиль для створення шкіл з виборчого права для студентів і аспірантів. Останні, до речі, теж могли взяти участь у конференції.

Юрій Ключковський висловив сподівання, що присутні на конференції народні депутати будуть застосовувати європейські демократичні стандарти, розвиваючи українське законодавство. Науковці та політики обговорили можливість обрання такої виборчої системи, яка потрібна саме Україні в даний момент.

 

Микола Іванович Козюбра, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук Національного університету “Києво-Могилянська академія”, суддя Конституційного суду України у відставці, у своїй доповіді дійшов до висновку, що проблеми виборчого права в Україні загострюються, коли наближаються нові вибори. Ця ситуація для України стала вже традиційною. Важко не погодитися, що проблема виборчого права – проблема не тільки політична. Скоріше – політико-правова. Найбільш оптимальною в нинішніх умовах, на думку пана Козюбри, є пропорційна система з відкритими списками. Але й вона не є досконалою без прив’язки до конкретних умов, в яких вона функціонуватиме.

Перше, на що має бути спрямований вибір самої виборчої системи – це задоволення виборчих інтересів і максимальне забезпечення впливу виборців на виборчий процес на його результат. Система має залишатися стабільною і не підлаштовуватися під кон’юктурні потреби окремих політичних сил у майбутньому”, - підсумував Микола Козюбра.

 

Під час заходу із доповідями виступили й інші українські та іноземні науковці та політичні експерти, провідні фахівці у галузі конституційного (зокрема, виборчого) права з основних наукових центрів та юридичних вищих навчальних закладів України з Києва, Львова, Одеси, Харкова та інших міст.

 

Загалом конференція зібрала понад 70 учасників. Представники Венеціанської Комісії Ради Європи презентували третє видання "Європейського демократичного доробку у сфері виборчого права". НаУКМА висловлює подяку Європейській Комісії за демократію через право (Венеціанській комісії), Всеукраїнській громадській організації “Інститут виборчого права”, які виступили організаторами конференції, а також всім її учасникам.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна