Бесіда з Олексієм Павленком: «Щоденник агро-реформ і трохи інсайду про агро-міністерські будні»

 

Олексій Павленко – випускник програми «економічна теорія» НаУКМА 1998 року та міністр аграрної політики України в уряді Арсенія Яценюка.

 

Має великий управлінський досвід: за його керівництва мережа «Фокстрот» відкрила понад 200 магазинів, а коли він очолював один з найпотужніших агрохолдингів «Райз», компанія досягла значного розвитку бізнесу. Крім того, Олексій Павленко – величезний вірусолог Могилянки. Був членом довірчої ради НаУКМА, а також ініціатором відродження Асоціації випускників. Неодноразово підтримував і надавав відчутну підтримку факультету та Alma Mater.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На зустрічі зі студентами та випускниками Олексій Павленко багато говорив про свою роботу в уряді, процес впровадження реформ та про командну роботу своїх колег «міністрів-технократів». Могилянців перш за все цікавив процес впровадження системних реформ в аграрному секторі.

Олексій Павленко розповів, що йому довелося розпочати свою роботу міністром, коли на рахунках держказначейства було менше ста тисяч гривень. Натомість сьогодні вітчизняна аграрна сфера – найменш корумпований та повністю детінізований сектор української економіки. Лише в минулому році АПК дав 4,5 млрд доларів чистого прибутку. Можливість експорту для виробників просто шалена. Наприклад, скасовані непотрібні сертифікати, такі як карантинний, який раніше потрібно було брати в кожній області при перевезенні продукції.

 

Олексій Павленко розповів, що наразі Україна є третім у світі експортером зернових, ми годуємо понад 200 мільйонів людей.

Наша країна постачає продукцію в 190 держав. До того ж, з’явилася тенденція до збільшення експорту. В минулому році Україна зробила рекордний експорт на рівні 35 мільйонів тон зернових. «Кожна країна намагається зберегти та захистити свій ринок. Нас дуже бояться, бо ми – мегапотужні. Країна, яка пережила таку інфляцію, ми маємо найнижчу середню зарплату в Європі. Але наша продукція конкурентоздатна і вибиває будь якого європейського виробника», – роз’яснив Олексій Павленко. У Євросоюзі Україна також має багато ринків збуту, а також хороші перспективи їх розвитку. Запорукою цього є добра якість української продукції, а також її невисока ціна. «Наші продукти екологічно чисті й моя принципова позиція була - все що ми їмо та постачаємо, має бути безпечним», – відмітив Олексій Павленко.

Крім того, лише впродовж перших двох тижнів 2016 майже тисяча компаній отримали дозвіл на торгівлю з Євросоюзом.

Це неймовірний успіх!

 

Також могилянці обговорили необхідність зміни старої системи, яка часто гальмує рух вперед, необхідність подолання корупції та перспективи ринку землі. Пропозиція Павленка щодо розвитку АПК – відкривати кордони і давати людям можливість продавати. Через аграрну сферу в минулому році зайшло більше мільярда доларів інвестицій, незважаючи на військові дії та ризики. Україна відкрила нові ринки для багатьох країн: Саудівська Аравія почала закупляти курятину, ЄС – молочні продукти. Довелося знайти заміну російському ринку. Росія сподівалася на те, що саме продуктова війна нас зламає. Натомість саме аграрна галузь витягнула українську економіку під час військового конфлікту.

 

На питання, чи вдасться новому уряду показати кращі результати, Олексій Павленко висловив сподівання, що їм вдасться продовжити починання попереднього уряду та реалізувати власні плани.

 

Відповідаючи на запитання про власні подальші плани, Олексій Павленко зазначив, що якщо буде йти в політику, то хотів би в своїй команді бачити своїх нинішніх співрозмовників.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна