Інститут харчової біотехнології і геноміки НАН України приєднався до Навчально-наукового комплексу "Академічний магістеріум НаУКМА-НАНУ"

 

Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Інститут харчової біотехнології і геноміки НАНУ підписали угоду про створення спільних магістерських програм. Таким чином, молоді дослідники Могилянки отримали можливість працювати у одному з кращих академічних закладів біологічного профілю країни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Клітинна біологія, геноміка, структурна біоінформатика, клітинна та генетична інженерія, нанобіотехнологія - всі ці напрямки досліджень є у нашому Інституті, є і достатній науковий потенціал, але немає достатніх інструментів для забезпечення системи підготовки молодих дослідників згідно нових вимог, а підготовка кадрів - необхідна умова для покращення рівня наукових досліджень, - говорить директор Інституту, проф., д.б.н., академік НАН України Ярослав Блюм. - Тому тут ми сподіваємося на співпрацю з Києво-Могилянською академією, на створення ефективних містків між академічним середовищем та університетом. Свого часу я був першим, хто почав читати в Україні, і саме в Могилянці, курс геноміки. Це був дуже цікавий досвід. Зараз наше співробітництво стає системним.

 

Юлія Красиленко 2007 року закінчила в Могилянці магістерську програму з біології та вже за три роки захистила дисертацію в Інституті харчової біотехнології і геноміки. Зараз працює тут н.с. відділу геноміки та молекулярної біотехнології, щойно приїхала у короткочасну відпустку з Чехії, де перебуває на стажуванні завдяки стипендії Вишеградського фонду.

 

- Від самого початку навчання у Могилянці я хотіла займатися саме plant biology, класичною ботанікою, і проводити багато часу у полях та експедиціях. Проте коли у нас почали викладати анатомію та фізіологію рослин, а потім і молекулярну фізіологію рослинної клітини, мені стало цікаво ”зазирнути” у світ рослин через окуляр мікроскопу,- розповідає Юлія. – Я дуже вдячна моїм науковим керівникам Ярославу Блюму та Аллі Ємець, які прийняли мене для виконання магістерської роботи, а потім і в аспірантуру, всіляко підтримували, сприяли поїздкам на міжнародні конференції, надсилали наукову літературу, заохочували до написання статей і допомогли сформуватися як спеціалісту. Мої публікації присвячені переважно цитоскелету – динамічній складовій рослинної клітини, його відповідям на біотичні та абіотичні чинники навколишнього середовища, внутрішньоклітинним механізмам його регуляції. А останнім часом мене ще цікавлять клітинні механізми взаємодії рослин-паразитів з рослинами-господарями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юлія переконана, що ефективність роботи студентів залежатимете від їхньої готовності до активної співпраці з науковим керівником, вміння опрацьовувати англомовну наукову літературу, сприйнятливості до тривалої рутинної роботи, цікавості до нових підходів, незалежності та самостійності у проведенні досліджень, пошуку тревел-грантів та стипендій для підвищення кваліфікації.

 

- А устаткування та наукові кадри Інституту на сьогоднішній день є одними з найкращих в Україні в галузі біології рослин, як на мене, - додає Юлія.

 

Нагадаємо, Києво-Могилянська академія та більше десяти успішних інститутів Національної академії наук України хімічного, фізичного і біологічного профіля підписали угоди про створення Навчально-наукового комплексу "Академічний магістеріум НаУКМА-НАНУ". Його головною метою є створення на базі НаУКМА спільних магістерських програм.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна