Літній інтенсив "Як досліджувати корупцію? Аналітика, що впливає на антикорупційну політику"

 

З 08 по 13 серпня 2016 р. Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні Національного університету «Києво-Могилянська академія» (ACREC) проводив літній інтенсив "Як досліджувати корупцію? Аналітика, що впливає на антикорупційну політику".

 

Літній інтенсив проводився з метою навчити молодих дослідників, аналітиків, public policy makers готувати якісні міждисциплінарні дослідження та дієву аналітику в сфері протидії корупції. Оксана Нестеренко, зазначила, що навчальна програма курсу була побудована на практичних кейсах та концентрованій теорії, необхідній для виконання завдань одразу під час навчання.

Навчання студентів здійснювали сім лекторів з України, Німеччини, Чехії, США, Швеції, зокрема Антоніна Волкотруб, Джанін Ведель, Стівен Готорп, Оксана Гус, Тетяна Костюченко, Нілс Кьобіс, Оксана Неживенко.

За словами Оксани Гус, розробника літнього інтенсиву, докторантки Інституту Розвитку та Миру, Університету Дюсбург-Ессен, Німеччини, навчання повинно було заохотити дослідників до дискусії на теми власних наукових розробок та спонукати до формування запиту на якісні вітчизняні дослідження у сфері протидії корупції в Україні.

Результат літнього інтенсиву — це успішна підготовка 20 експертів серед яких аналітики громадських організацій, представники органів державної влади, експерти Ради громадської антикорупційної експертизи законопроектів при Комітеті ВРУ з питань запобігання та протидії корупції та ін.

 

Учасники школи навчилися, як правильно готувати дослідження чи дієвий аналітичний документ в сфері протидії корупції. Зокрема, розробляти дизайн дослідження/аналітичного документу, вирішувати питання щодо методології дослідження, а також як правильно застосовувати кількісний, якісний методи, доцільність “змішаних” методів, переваг та недоліків застосування експериментів (behavioral economics) та мережевого аналізу у дослідженні корупції.

Засвоєння знань відбувалася шляхом використання отриманих знань на практиці, а саме під час курсу студенти презентували та обговорювали їх власні міні-дослідження та аналітичні документи.

 

Літній інтенсив "Як досліджувати корупцію? Аналітика, що впливає на антикорупційну політику" — це процес, а не проект. Учасники програми будуть продовжувати працювати над їх дослідженнями та презентувати отриманні результати на спеціально організованих вокшопах і семінарах в рамках діяльності ACREC починаючи з кінця вересня кожного місяця, а успішно завершенні практичні дослідження чи аналітичні документи будуть оприлюдненні у ел. виданні ACREC.

 

Ця літня школа стала можливою завдяки спільним зусиллям команди ACREC та громадянської організації Центру протидії корупції, а також за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» та “Transition Promotion Program” Посольства Чехії.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна