25 років тому була відроджена Києво-Могилянська академія

 

Рівно 25 років тому, 19 вересня 1991 року, тодішній Голова Верховної Ради Леонід Кравчук підписав Розпорядження Верховної Ради «Про відродження Києво-Могилянської Академії». Це стало початком ще одного важливого етапу в уже 400-літній історії університету.

 

 

«Враховуючи потребу у високоосвічених кадрах для управління державою та репрезентації України на міжнародній арені, усвідомлюючи видатну роль, що її відіграла свого часу Києво-Могилянська Академія як перший вищий навчальний заклад Східної Європи, на підставі висновків Комісій Верховної Ради України з питань народної освіти і науки, з питань культури та духовного відродження:

1. Відновити діяльність Києво-Могилянської Академії в м. Києві на її історичній території як незалежного вищого навчального закладу під назвою: Університет Києво-Могилянська Академія», — сказано в Розпорядженні.

 

Упродовж усіх років діяльності НаУКМА виступає каталізатором основоположних змін у вищій освіті.

Усі інновації, які нині втілено у вищій школі України й закладено в новому Законі про вищу освіту 2014 р., було започатковано й апробовано в Могилянці: можливість творчої самореалізації особистості, модульно-рейтингову систему, кредитну систему, чотирирічний бакалаврат та дворічну магістерську програму, вибіркові курси, Liberal Arts, перші в Україні PhD-програми і Докторську школу.

Академія створила та з 1992 року й до введення зовнішнього незалежного оцінювання успішно використовувала комплексне анонімне 7-модульне тестування з відкритою перевіркою результатів — унікальну в Україні систему конкурсного відбору вступників, яка унеможливлювала будь-які прояви корупції під час вступу.

Могилянські інновації було використано під час розробки загальноукраїнської методики ЗНО.

НаУКМА першим в Україні долучився до реформування третього циклу вищої освіти в межах Болонського процесу.

2008 року створено Докторську школу НаУКМА, яка здійснює набір на докторські програми (PhD).

З-поміж провідних українських університетів Києво-Могилянська академія є найменшим закладом за кількістю науково-педагогічних працівників, студентів і випускників. Проте в більшості рейтингів ВНЗ України, які беруть за основу розмір університету, і, відповідно, оцінюють абсолютні показники, Академія є серед лідерів. У рейтингу ТОП 200 Києво-Могилянська академія вже багато років входить до п’ятірки лідерів. А в «зарплатному» рейтингу журналу «Деньги», укладеному на основі результатів опитування провідних компаній-роботодавців щодо ВНЗ, навчання в яких має найбільшу практичну цінність і відповідає вимогам бізнесу, НаУКМА в 2015 році посів 1-е місце у країні з правничих спеціальностей, 2-е місце — з гуманітарних спеціальностей та 3-е місце — з економічних спеціальностей.

Випускники Академії — це люди з якісною професійною підготовкою, стійкими цінностями та волею до творення змін у країні.

Сотні випускників Могилянки сьогодні працюють у вищих органах влади, громадських організаціях, осередках культури та науки.

У 2015 році Києво-Могилянська академія прийняла стратегію розвитку до 2025 року. У її основі лежить стратегічна ціль активно розвиватися як дослідницький університет, як заклад, де не тільки зберігаються та поширюються, а й створюються нові знання. 

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна