Відбулася зустріч з Ростиславом Семковим «Що робити, коли ти гуманітарій?»

Він любив писати вірші. Вона любила читати Гегеля. Їхні шляхи перетнулися в коридорі біля дверей Факультету гуманітарних наук. Два погляди зустрілися і на кілька довжелезних митей час зупинився. Його очі говорили: «Я гуманітарій. Я не знаю, що далі робити зі своїм життям». З-під її вій лунала відповідь: «Я теж». І може б на цій сумній ноті історія й закінчилась, але якось, майже випадково, їх занесло у KMArt SPACE, де 27 березня Спудейське братство НаУКМА організувало зустріч з Ростиславом Семковим.

 

Багато абітурієнтів вступають на гуманітарні спеціальності просто тому, що їм це подобається, й іноді вже студентами задумуються про перспективи. Ось юристи працюють адвокатами, прокурорами, суддями; економісти – банкірами, консультантами у великих компаніях; на ITшників нині скрізь величезний попит... Чим займаються випускники-гуманітарії на перший погляд не так вже й зрозуміло. Але насправді професії в цьому напрямі не менш перспективні.

 

Про це говорили на зустрічі з Ростиславом Семковим – кандидатом філологічних наук, літературознавцем, викладачем у Могилянці, директором видавництва "Смолоскип". Він прийшов показати світло в кінці тунелю заблуканим гуманітаріям, дати надію і вказівки на те, як оптимально використати роки в університеті, щоб у майбутньому пишатися обраним фахом.

 

Оскільки пан Ростислав займається найбільше літературознавством та видавництвом, він назвав вісім напрямів, якими може займатися філолог по завершенню навчання у порядку від найменшої зарплати до найбільшої:

1. Наукова робота

2. Викладання

3. Держслужба

4. Книговидавництво

5. Переклад

6. Синхронний переклад

7. Тележурналістика

8. Відділ PR в корпораціях чи робота в PR-агентствах

 

Можливу зарплату в кожній з названих сфер Ростислав Семків порівнював із розміром заробітної плати середньостатистичної продавчині в бутіку. Перші три сфери виявились нижчими за цей рівня, проте ті, кого приваблює така діяльність, можуть знайти шляхи «проапгрейдити» професію в фінансовому плані.

 

Зокрема, якщо ви вирішили займатися науковою роботою, одна з можливостей – інтеграція у світову наукову спільноту. Пишіть статті в закордонні наукові видання, їздіть на конференції, і згодом зможете претендувати на отримання солідного гранту на власні наукові дослідження в Україні. Якщо вас приваблює викладання, ви можете спробувати свої сили у новій ніші, що зараз розвивається і набуває попиту – проведення платних лекцій. Держслужба може не дати високої заробітної плати, але забезпечить гарним соціальним пакетом.

 

Разом з тим, пан Ростислав дав дві унікальні поради для всіх гуманітаріїв:

- Вивчайте іноземні мови.

- Пишіть

 

Ростислав Семків вважає, що будь-який гуманітарій (не тільки філолог), має свідоме чи несвідоме бажання писати. Авторство для кожної людини, що стала на шлях цей, - це спосіб самореалізації та спосіб здобуття особистого щастя. І не так важливо, що саме буде написано – збірка оповідань, фантастичний роман, історичний огляд ХХ століття в Україні та світі, чи опис політичної ситуації в Уганді.

 

Час пролетів швидко. Лекція закінчилася. Аудиторія не забарилася з питаннями. Він і вона вийшли у вечір з вірою у свої сили та світле майбутнє.

Переглянути трансляцію можна на сторінці KMArt Yard/KMArt Space.

 

Олеся Далебіга, МП «Філологія-1», відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна