Звернення Вченої Ради Національного університету “Києво-Могилянська академія” стосовно прийняття нового закону про державну мову

 

У Верховній Раді України в грудні 2016 – січні 2017 рр. було зареєстровано три законопроекти (№№ 5556, 5669, 5670), спрямовані на врегулювання мовної ситуації в Україні.

 

 

Це питання має виняткове значення для нашого суспільства, оскільки мова є основою для формування ідентичності не лише окремої особистості, але також нації і держави.

Розглянувши всі три законопроекти Вчена рада НаУКМА звертає увагу на ті проблеми, що їх повинен вирішити єдиний майбутній закон про державну мову.

 

По-перше, забезпечити повноцінне і повномасштабне функціонування української мови на всій території України. Це важливо як для національної безпеки нашої держави, так і з погляду історичної справедливості, оскільки українська мова тривалий час дискримінувалася всіма окупаційними режимами. Тому майбутній закон має регламентувати обов’язковість володіння державною мовою для набуття громадянства, у публічній сфері, всіма посадовими особами, а також запровадити дієві механізми контролю за дотриманням вимог застосування державної мови та санкцій за невиконання цих вимог.

 

По-друге, дбаючи про розвиток мов корінних народів та національних меншин, майбутній закон повинен відмежувати інтереси цих мов від рецидивів багатосотлітньої асиміляційної політики російського імперіалізму, що поставив їх на межу повного зникнення. Тому потрібно відмовитися від практики некоректного застосування норм європейського законодавства для збереження статус-кво винятково російської мови, що належить лише одній з національних меншин в Україні.

 

По-третє, звертаючи увагу на мовну політику у сфері науки та вищої освіти, Вчена рада НаУКМА, поруч з важливістю зміцнення позицій державної мови, підкреслює необхідність стимулювання на вивчення мов країн Європейського Союзу, насамперед англійської, а також інших іноземних мов. Така політика сприятиме інтеграції України в міжнародне співтовариство, піднесенню конкурентоздатності нашої держави, збільшуватиме доступ громадян України до глобальних ресурсів, впливовість гуманітарного чинника в житті українського суспільства.

Також нарешті слід припинити фактичну російськомовність навчального процесу значної кількості українських вищих навчальних закладів.

 

По-четверте, єдиний мовний закон мав би спиратися на принципи здорового глузду, зрозумілі для всього українського суспільства. Цей підхід окреслюватиме значний розвиток української політичної культури після перемоги Революції Гідності.

 

По-п’яте, зміцнення позицій та підвищення популярності української мови повинно узгоджуватися з реформуванням усіх сфер нашої держави, позитивними змінами у суспільстві та політикою популяризації, що потребує спеціальної уваги та фінансування з боку держави.

 

На основі викладеного, Вчена рада Національного університету «Києво-Могилянська академія»:

1) закликає Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності взяти законопроект України «Про державну мову» № 5670 за основу для обговорення та якнайшвидшого вироблення нового мовного закону, використовуючи всі конструктивні елементи законопроектів № 5556 та № 5669;

2) наголошує, що єдиний узгоджений законопроект повинен відповідати Конституції України;

3) звертається до всіх фракцій та груп Верховної Ради України із закликом виявити державну відповідальність, політичну волю і забезпечити якнайшвидше ухвалення Законів України «Про державну мову» та «Про права осіб, що належать до національних меншин», що буде невдовзі зареєстрований у Верховній Раді;

4) підкреслює необхідність усунути обмеження до застосування англійської мови та інших мов Європейського Союзу в науці та освіті.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна