Німецьке право в Могилянці

 

05 квітня в НаУКМА відбулося урочисте відкриття Інституту німецького права.

 

 

Ця подія має виняткове значення для розвитку міжнародних зв’язків НаУКМА. Відтепер студенти зможуть прослухати різноманітні курси з основ приватного та публічного права Німеччини як англійською, так і німецькою мовами. Інститут німецького права стане цінним ресурсним та науковим центром, де будуть здійснюватися порівняльні дослідження українського та німецького права. Інститут також планує публікувати юридичний журнал.

 

На урочисте відкриття Інституту завітали Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини д-р Ернст Райхель, Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії пані Г. Поппеллер, Міністр юстиції України Павло Петренко, представники юридичного факультету Аугсбурзького університету проф. Т. Мьолерс та д-р Ш. Лоренцмейєр.

 

Науковий директор Інституту німецького права, керівник Центру ім. Жана Моне з європейських студій, завідувач кафедри міжнародного європейського права НаУКМА проф. Роман Петров виступив із вітальним словом: «Києво-Могилянська академія вже багато років працює над просуванням німецького і австрійського права в освітянському, культурному та науковому середовищі України. В НаУКМА вже давно працює перша в Україні Літня школа німецького права, де вивчаються основи правової системи Німеччини. Крім того, в НаУКМА проводяться наукові заходи, здійснюються публікації з німецького права, а також існує спільна магістерська програма з німецьких та європейських студій. Новий «Закон про вищу освіту» свідчить про те, що нам потрібно швидше інтегруватися в європейський науковий та освітній простір.

Створивши Інститут німецького права, ми сподіваємося налагоджувати постійні зв’язки з науковою спільнотою Німеччини. Ідея створення Інституту належить не тільки нашому університету, а й німецькій юридичній спільноті, яка постійно мешкає в Києві, а також нашим колегам з німецьких університетів. У нашого Інституту є мати – НаУКМА, та батько – німецькі юристи фірми Redcliffe Рartners та юридичні факультети Гейдельберзького та Аугсбурзького університетів. Ми окремо хочемо подякувати нашим партнерам, колегам і Фонду Олександра фон Гумбольдта».

 

Президент НаУКМА Андрій Мелешевич також приєднався до цієї події: «Німецькомовні країни відіграють найважливішу роль в розвитку міжнародних зв’язків НаУКМА. Про це свідчать тісні відносини з Університетом Хайдельберга і з Університетом Майнца. 11 років тому з цими навчальними закладами ми заснували Літню школу німецького права. У нас (на факультеті правничих наук НаУКМА) також можна отримати подвійний магістерський диплом в департаменті політології за програмою «Німецькі та європейські студії». Хочеться подякувати професорам Університету Єни за плідну кооперацію в створенні цієї програми. Також треба згадати Університети Дюссельдорфа, Лейпцига та інші, з якими мають зв’язок різні навчальні програми академії. Творення Інституту німецького права - це логічний розвиток наших зв’язків з Німеччиною. Україна потребує більше знань про правові системи європейських країн. Це буде сприяти розвитку юридичної бази в нашій державі».

 

На урочисте відкриття також завітав Міністр юстиції України Павло Петренко: «Пріоритет нашого міністерства – розвивати в українців правильне розуміння правової сфери. Україна рухається шляхом до євроінтеграції, тому для неї важливо переймати досвід провідних Західних країн. Талановиті випускники Інституту німецького права точно матимуть достойну роботу в команді Міністерства юстиції України. Ми також будемо активно співпрацювати з Інститутом на стадії навчання, показувати слухачам практичну сторону застосування права, брати участь в відповідних навчальних курсах. Шановні друзі, використайте цю можливість по максимуму, і всі знання покладіть на те, щоб змінити країну, де ми народилися та живемо. Зараз саме той час, коли від нас з вами залежить чи буде вона успішною державою».

 

Під час цієї події було підписано Меморандум про співпрацю між НаУКМА та Міністерством юстиції України. Керівники Інституту проф. Роман Петров та пан Аріо Дехгані зазначили, що вже з наступного навчального року студентам буде доступна серія курсів з основ німецького права, а також сертифікатна програма з порівняльного права.

Слухачі також матимуть можливість вивчати німецьку мову за професійним спрямуванням. Європейські правові традиції стають все ближчими до української наукової сфери.  

 

Фотоальбом події можна переглянути за посиланням.

Матеріал підготувала Яна Босак.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна