Правлячий бургомістр Берліна відвідав Могилянку

 

07 червня Правлячий бургомістр Берліна Міхаель Мюллер зустрівся зі спільнотою Могилянки, зустріч відбувалася в приміщенні Києво-Могилянської бізнес-школи.

 

 

Столиця Німеччини – красиве європейське місто. Та як і будь-яке місто має свої проблеми і свої приклади для наслідування. Специфічною є історія Берліна. Після руйнування берлінської стіни було важко об’єднати дві частини міста. В західній та східній частинах жили люди з різними біографіями, з різним життєвим досвідом. В Берліні є проблеми з демографією. Це частково пов’язано з біженцями. І все ж, місто живе, розвивається, знаходить засоби для вирішення проблем.

Києву є чого повчитися у західного сусіда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пан Міхаель назвав три головних чинників розвитку Берліна, на його думку:

1. Наука.

Вважалося, що невигідно інвестувати у східну частину міста, бо туди ніхто не піде працювати. Вважалося, що невигідно будувати там університети. Проте результат виявився позитивним. Таким чином вдалося збільшити кількість робочих місць і зробити ще один крок у налагодженні комунікації між західною і східною частинами Берліна.

2. Культура.

Навіть коли казна була порожня, працювало три оперних театри. Їх продовжували утримувати. В Берліні близько 130 музеїв. Все це не можна покинути напризволяще. Культура – це те, що приваблює туристів. А цим не можна нехтувати.

3. Тема свободи та відвертості.

Берлін позиціонує себе як міжнародне місто, місто вільне. Тут стикаються безліч культур, люди різних національностей. Для них створюють умови, аби всі почувалися комфортно. Україні теж варто вкладати в науку і культуру. До речі, КМА в своїй стратегії визначила стати визнаним у світі дослідницьким університетом і зараз посилено працює над розвитком науки при університеті, що є класикою в західному світі.

 

По завершенню доповіді пана бургомістра присутніх запросили до дискусії.

Чимало питань учасників базувалися на протиставленні Києва і Берліна на кшталт: «Ось у нас так, а як ви даєте з таким раду?». Активно обговорювали питання урбаністики, екології, інклюзивного облаштування міста, проблему комунікації влади та народу та ще чимало іншого.

Вдячні організаторам: віце-президенту НаУКМА з наукової роботи та інформатизації Тетяні Ярошенко, керівнику відділу міжнародного співробітництва Ларисі Човнюк та посольству, завдяки якому ця зустріч стала можливою.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна