Конвокація-2017 відбулася – вітаємо випускників!

 

Ось і завершився ще один навчальний рік. У Києво-Могилянській академії Конвокація традиційно відбулася 28 червня – на день Конституції України. Спудеї у мантіях та квадратних академічних шапочках розташувалися на плацу. Цей день для них – символ завершення кількарічного навчання в академії, символ всього, що було пережито – цікаві, а часом нудні, але потрібні предмети, напружені заліки та іспити, взаємоконкуренція та взаємопідтримка.

 

Цього дня академію закінчило 758 студентів.

З яких 488 бакалаврів і 270 магістрів.

Також 77 випускників КМБС.

44 випускники-відмінники отримали диплом академічної спільноти.

 

Після покладання квітів до стели Сагайдачного, пам’ятника Сковороді та пам’ятника Сагайдачному з вітальним словом виступив президент НаУКМА Андрій Мелешевич. Президент згадав у своїй промові нещодавні події, що відбулися на території Могилянки. За словами Андрія Мелешевича, ті речі, які відбулися підкреслили кілька характерних рис Могилянки.

По-перше, Могилянка є відкритим університетом.

По-друге, КМА притягує людей з загостреним відчуттям справедливості. В нас навчаються активні люди, які не чекають, коли хтось щось зробить за них.

По-третє, КМА – першопрохідці. Багато чого позитивного вийшло зі стін Києво-Могилянської академії та, розповсюдившись, стало нормою в інших університетах: і ЗНО, і перші бакалаврські програми, магістерські програми, PhD.

«Але я хотів би звернути увагу на ту акцію дівчат, які мали мужність в собі вийти і сказати, що їх щось не влаштовує в університеті, що в університеті є випадки насилля. – сказав президент НаУКМА. - Це дуже громадянська позиція, коли не приховують такі речі, а дійсно говорять. І я вдячний їм за це. Я можу гарантувати, що Києво-Могилянська академія і в цьому випадку буде також першою. Ми розробимо правила щодо sexual harassment, ми пересвідчимося, щоб вони працювали у нас, і сподіваюся, що інші університети послідують нашому прикладу».

 

Андрій Мелешевич також звернув увагу на те, що таких університетів як Могилянка в Україні фактично нема.

«Нам потрібно його вберегти. Нам потрібно зрозуміти, що Могилянка у нас одна. І це наша спільна Могилянка. – закликав президент. - Від того, як ми поводимося, як захищаємо нашу академію, таке майбутнє академії і буде".

 

Вітальну естафету перейняв Почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький.

Невеличким екскурсом в історію він нагадав, чому саме в День Конституції відбувається день Конвокації. Сталося так, що якраз вночі перед днем першої Конвокації в НаУКМА у Верховній Раді прийняли Конституцію України. Невиспані, втомлені депутати Верховної Ради прийшли привітати перших випускників Києво-Могилянської академії - тоді це було всього лише шість студентів . І тоді було прийнято рішення щороку робити Конвокацію саме 28 червня.

Це 23-а Конвокація, і за цей короткий час з академії випустилося 10000 студентів.

«Це 10000 тисяч працівників на ниві, насамперед, будування себе. - сказав В’ячеслав Брюховецький. - Тому що все, що ми говоримо, що ви робите або маєте робити для держави насамперед переломлюється в індивідуальному виміру. Ви стаєте і мусите ставати індивідуальностями. Ви змужніли, ви стали відомими. Ви будете і ще більш відомими, якщо й надалі працюватимете над формуваннями себе як особистостей».

 

Почесний президент Могилянки побажав випускникам здоров’я та великих успіхів у подальшому житті.

Великий вклад у випускників робили кожного дня викладачі університету. Непроста це справа, тож плідну роботу варто і відзначити. В рамках конкурсу «Викладач Року» нагородили викладачів: Лютого Тараса Володимировича (ФГН), Білька Дениса Івановича (ФПрН), Глибовця Андрія Миколайовича (ФІН), Крахмальову Катерину Олексіївну (ФПвН), Степурко Тетяну Георгіївну (ФСНСТ), Ковшову Ірину Олегівну (ФЕН).

 

Випускників привітав також почесний промовець - Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Посол побажав випускникам бути не тільки критичними, а й бути конструктивними, бо без цього створити спільні суспільні цінності надзвичайно важко.

 

Урочистості продовжилися врученням спеціальної відзнаки-оберегу за збереження духовних цінностей академії та гранту «Мультиплікатор добра». Нагороди вручав випускник факультету економічних наук Олексій Цебро. Відзнаку-оберіг отримала віце-президент з економіки та фінансів НаУКМА Людмила Іванівна Дяченко. Грантом «Мультиплікатор добра» нагородили Студентський театр НаУКМА. Не залишився без відзнаки і сам Олексій Цебро. Випускнику вручили диплом Києво-Могилянського братства за внесок на розбудову Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 

Ще одну відзнаку здобула випускниця магістерської програми з філології Оксана Лебедівна. Її нагородили премією ім. Миколи Кравця за практичний внесок у справу розбудови України.

 

Цього року вперше замість двох окремих відбулася спільна промова від випускників попередніх років та професорів. Родина Тараса та Олесі Лютих привітали цьогорічних випускників. «Є кілька речей, які залишаються завжди з вами. – говорить випускниця НаУКМА, генеральний директор Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Олеся Островська-Люта (культурологія, 2000). - Перша річ – це ваш досвід перебування в Могилянці, і це стосується не тільки навчання. Це досвід свободи, відповідальності, інтелектуальної безпеки. Друга річ – це ваші друзі, чи, радше, однодумці, що може навіть важливіше. Ці люди будуть поруч з вами змінювати країну, і змінювати світ».

Тарас Лютий, доктор філософських наук, професор кафедри філософії та релігієзнавства, пригадуючи ідеї Григорія Сковороди про мікро- і макрокосмос звернув увагу, що ми всі, як окремі індивідуальності становимо незалежний, індивідуальний, особливий світик, і об’єднуючись, бодай, на цьому плацу, а потім в місті, творячи країну, ми стаємо великим світом. При цьому досвід Києво-Могилянської академії є своєрідним родинний досвід: попри те, що кожен займається своєю справою, на загал це справа вже не індивідуальна, це вже справа спільна.

«Ідучи в цей більший світ, макросвіт, світ, що виростає з нашого плацу, з нашого університету, я б хотів, щоб ви не забували про це і не забували цю єдність, яку ми тут створюємо всі разом» - говорить Тарас Лютий.

 

Після урочистого вручення дипломів PhD та «Дипломів НаУКМА з відзнакою» (останні вручали на загальній церемонії тим, хто отримав Диплом академічної спільноти), виступив промовець від випускників поточного року Олег Дикий (ФПвН). Він згадав ті події, через які усім довелося пройти за останні 4-6 років і закликав усіх випускників пам’ятати про кілька речей. По-перше, що час – це найважливіша річ і безповоротній індивідуальний ресурс, який ми маємо, і його треба використовувати максимально ефективно, та так, щоб це приносило користь не тільки кожному з нас, а й іншим. По-друге, пам’ятати, що всі вони є частиною могилянської спільноти та зберігати її цінності. По-третє, не забувати свою альма-матер.

«Завершуючи, від всього серця хочу подякувати всім присутнім за те, що за ці роки ми стали крутим і позитивним могилянським цілим. А наразі на нам залишається підкорювати нові вершини» - завершив свою промову Олег Дикий.

 

Після закриття офіційної церемонії радісні випускники під барабанний бій услід за Студентським театром НаУКМА покрококували до пам’ятника Сковороди. Традиції є традиції. Григорію Сковороді надягнули на голову квадратну академічну шапочку, нагадавши, що і він також випускник НаУКМА. А потім традиційно помили пам’ятник.

 

Церемонії вручення «Дипломів НаУКМА» на факультетах продовжилися у КМЦ.

Цього дня з Могилянки випустилися нові агенти змін.

Побажаймо їм успіху!

 

Фотоальбом події - за посиланням.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна