Маґістерська програма з історії в НаУКМА

 

Ми пропонуємо тільки цікаві курси і лише якісну поглиблену історичну освіту!

 

 

Хто може подавати документи для вступу на маґістерську програму з історії?

Будь-хто за умови попереднього здобуття ступеня освіти «Бакалавр» вищого навчального закладу III–IV рівня акредитації. Детальніше за посиланням.

 

Які іспити потрібно складати?

Загальний іспит з англійської мови та іспит зі спеціальності.

 

Для кого створена маґістерська програма з історії?

Програма розроблена для тих, хто має азарт до минулого, вміє або хоче навчитися ставити до нього питання і шукати на них відповіді.

Наші студенти – це ті, хто цінують інтелектуальну свободу, палкі дискусії, наукову етику і професійність академічного життя. Це також ті, хто люблять багато читати і бути на «ти» з міжнародною професурою. Усі разом ми створюємо простір свободи, в якому плекається індивідуальний шлях кожного студента.

Тож, якщо ви хочете покращити свої знання з історії, протестувати дискусійні навички в конкурентному середовищі, навчитися добре писати кількома мовами, весело і насичено провести два наступних роки в могилянській спільноті, збагатитися контактами видатних професорів, експертів і просто класних людей – тоді ви наш студент!

 

У чому полягає відмінність між могилянською програмою та іншими магістерськими програмами з історії?

Наша перша відмінність – це викладачі. Вони не вчать вас як належить розуміти факти, а заохочують ставити питання і шукати на них ваші власні відповіді. Наші викладачі максимально відкриті до студентів, з ними ви зможете сміливо дискутувати на професійні теми, отримувати сприяння у вашій інтеґрації в західний академічний світ. Сама програма побудована таким чином, щоб надати маґістрантам найактуальніші теоретичні знання та практичні навички. Цього ми значною мірою досягаємо і завдяки індивідуальній роботі наукових керівників з кожним студентом. При цьому усі наші студенти завжди самостійно обирають тему наукового дослідження, а це вже гарантія того, що пишуть вони справді оригінальні, самостійні та неймовірно цікаві тексти. Разом з тим, у наших заняттях ми враховуємо й нові тенденції часу – «навчання протягом життя» (“lifelonglearning”), а тому даючи якісну фундаментальну освіту, мотивуємо наших студентів до постійного самовдосконалення. Це запорука того, що після завершення університету, студенти досягають успіху в найрізноманітніших сферах, починаючи від університетського викладання і музейної сфери і завершуючи журналістикою та політичним аналізом.

Окрім того, навчаючись у нас, студенти також можуть отримати диплом маґістра східноєвропейських студій Варшавського університету.

 

Які дисципліни викладаються на магістерській програмі?

Дисципліни поділені за трьома блоками: нормативні та вибіркові історичні дисципліни та блок вільного вибору. Нормативні дисципліни присвячені теорії та практиці історичної науки, вивченню сучасної історіографії, методології історичних досліджень та методикам роботи з різними типами і видами джерел. Водночас курси в рамках блоку вибіркових дисциплін – це вже можливість вдосконалити своє знання в рамках вужчого історичного напрямку або спеціалізації: історії дипломатії, історії ідей, урбаністики, студій пам’яті тощо. Окрім того, маґістранти навчатимуться написанню наукових текстів українською та англійською мовами і покращуватимуть свої розмовні навички під час щотижневих занять з англійської мови. Також наша кафедра заохочує студентів записуватися за інтересами на курси, що пропонують інші маґістерські програми в межах блоку дисциплін вільного вибору. Після опанування навчальних курсів, маґістранти зможуть брати участь не тільки в наукових конференціях, але також в різних публічних дискусіях, давати інтерв’ю ЗМІ, розробляти концепції музейних виставок, писати аналітичні записки з історичної проблематики, яка завжди затребувана суспільством. Адже до прочитання їм даватимуться найкращі тексти, а під час семінарських дискусій вдосконалюватиметься аргументація.

 

Що потрібно для отримання диплому Варшавського університету?

Кафедра історії НаУКМА підписала угоду з Центром східноєвропейських студій Варшавського університету у 2010 році. Відповідно до неї, маґістранти кафедри, які хочуть отримати два дипломи – НаУКМА та Варшавського університету, повинні окрім нормативних, прослухати такі курси: «Польська мова для істориків», «Польща в історії, культурі та в літературі», «Історія польсько-українських взаємин у 20 ст.», «Історія країн Центрально-Східної Європи (1989-2007)» (опанувати ці курси можуть й інші студенти, які не подаються на програму Варшавського університету).

Наприкінці першого року навчання студенти проходять співбесіду, за результатами якої вони остаточно зараховуються на програму. Протягом першого семестру другого року навчання вони навчаються у Варшаві, де відвідують курси польських професорів і працюють над дипломними роботами.

Тема дипломних робіт має стосуватися періоду ХІХ – ХХ ст., їхня ж географія – Центрально-Східної Європи. Кожен студент має двох наукових керівників – від нашої кафедри та від Варшавського університету відповідно. Наприкінці навчального року студенти подають одну дипломну роботу, написану двома мовами: українською та польською. Захисти дипломних робіт відбуваються в НаУКМА перед спільною комісією звикладачів нашої кафедри та професорів Варшавського університету.

 

Наскільки великим є навантаження студентів?

Тижневе навантаження на студентів магістерської програми складає не більше 18 годин. Розклад складено таким чином, щоб щонайменше два дні були вільними від аудиторних занять. Тож, студенти навчаються лише протягом трьох днів щотижня.

 

Яким чином кафедра сприяє отриманню практичних навичок?

Викладачі кафедри, окрім багатого академічного досвіду, мають практичний досвід публічної та проектної діяльності, роботи в аналітичних центрах, різних установах. Вони часто заохочують студентів до організації різноманітних заходів, чим сприяють розвитку комунікативних навичок та відповідальності, вмінню приймати самостійні рішення і вирішувати посталі проблеми. Викладачі кафедри також займаються розвитком Центру польських та європейських студій НаУКМА, що став знаною у Києві платформою проведення публічних заходів, презентацій книжок, дискусій. Водночас, кафедра розвиває співпрацю з випускниками, які залучаються до проведення тренінгів, семінарів та воркшопів, які сприятимуть успішному працевлаштуванню після закінчення університету.

 

У чому переваги випускників маґістерської програми?

Наші випускники – це молоді дослідники, які вміють і знають, як писати якісні ґрунтовні дослідницькі тексти, стають фаховими істориками, володіють кількома мовами, мають хороші комунікативні навички. Все це робить їх конкурентоспроможними як в академічному, так і в неакадемічному середовищах. Про це свідчать й їхні подальші успішні кар’єри. Так, щороку наші студенти виграють у конкурсах і продовжують навчання на PhD програмах в провідних університетах світу.

Щороку ми також маємо один з найвищих конкурсів на одне аспірантське місце по університету. Вже рік успішно функціонує кафедральна PhD програма з історії. Ті ж, хто обирають неакадемічну кар’єру, розбудовують аналітичні центри, стають експертами і журналістами, мандрівниками і підприємцями.  

 

Хочеш дізнатися більше? Слідкуй за нашою сторінкою на Facebook

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна