Публічна лекція Софії Грачової «Яке життя, таке і здоров’я»: медицина та єврейське питання в Російській імперії

12 жовтня, о 18:00, офіс програм з юдаїки НаУКМА

 

 

Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Українська асоціація юдаїки, Центр досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа і Мортона Менделів Меморіального музею Голокосту США запрошують на публічну лекцію Софії Грачової «Яке життя, таке і здоров’я»: медицина та єврейське питання в Російській імперії".

 

Упродовж «довгого» XIX століття як у Росії, так і в інших країнах Європи, здоров’я єврейського населення приваблювало увагу лікарів, етнографів, бюрократів, політичних активістів і широкої громадськості. Медична статистика засвідчувала високу середню тривалість життя серед євреїв. Водночас у суспільстві панували стереотипи про незадовільний загальний стан єврейського фізичного та психічного здоров’я. Дискусії про користь чи шкоду єврейських звичаїв і спроможність євреїв-чоловіків до військової служби опинилися в центрі дебатів про можливість єврейської емансипації.

Лекторка розповість про політичну вагу теми здоров’я євреїв у Російській імперії та способи, за допомогою яких євреї-лікарі й громадські активісти намагалися поліпшити долю своїх одновірців, звертаючись до мови медицини.

 

Софія Грачова здобула історичну освіту в КНУ імені Тараса Шевченка, Центральноєвропейському університеті (Будапешт), а також Гарвардському університеті, де отримала докторський ступінь (2014).

Стажувалась у Меморіальному музеї Голокосту США, Музеї історії євреїв Польщі, на сьогодні працює над дослідженням у Ерфуртському університеті. До сфери її наукових зацікавлень належать історія науки, медицини та євгеніки, расизму й антисемітизму та історія українсько-єврейських взаємин.

 

Лекція відбудеться за адресою:

вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2

 

Лекцію уможливлено завдяки підтримці The Piotr and Basheva Polsky Memorial Initiative for the Study of Ukrainian Jewry.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна