Києво-Могилянська академія відсвяткувала 402-річчя!

 

З днем народження, КМА,

З днем народження, КМА,

З днем народження, Могилянко,

Тобі сьогодні 402!

 

Так можна було б почати святкування 402 років Києво-Могилянській академії, заспівавши гуртом. Але ліпше залишити спів майстрам своєї справи. Традиційний духовний піснеспів подарувала гостям свята у Музеї НаУКМА народна хорова капела «Почайна», художній керівник колективу – народний артист України Олександр Жигун. Насолодитись співом для душі могли усі охочі.

Коли заплющуєш очі, занурюєшся у мелодію й вслухаєшся у різноманіття голосів, що зливаються в єдине гармонійне ціле, починаєш відчувати всю монументальність поточної хвилини, і кожна мить поєднується з вічністю.

 

Ще один із традиційних елементів Дня академії – акція «Чистий Сковорода», яку організовує Спудейське братство НаУКМА. Цього року в митті Сковороди взяла участь навіть погода. Дощ добряче полив площу і пам’ятник, але перед назначеним часом завбачливо зупинився, небо розвиднілось і вийшло сонце. Тож яскрава процесія Театру на ходулях закрокувала з барабанами й свистками до пам’ятника Григорію Савичу.

Миття Сковороди й дружні вигуки «Моооогилянка!» як завше привертали увагу перехожих. Ті зупинялися, усміхалися й починали фіксувати це дійство на мобільні телефони. Цього року Братство бойового козацького звичаю «СПАС» виступало не у Могилянці, як завжди, а біля пам’ятника Сковороді. Ця могилянська спортивна організація, яка сприяє збереженню українського бойового мистецтва рукопашного бою – СПАСу. На дні народженні Могилянки Братство вже не вперше. У короткому, але яскравому виступі спасівці продемонстрували неймовірну майстерність – з шаблями, батогами, ножами.

 

Історію про те, як В’ячеслав Степанович Брюховецький обіграв адмірала Коровіна у шахи на кімнату, знає кожен могилянець. А тому для Академії ця гра – визначна.

До дня народження Могилянки на 2-му плацу відбувся перший (!) в історії КМА турнір з гігантських шахів.

Організатор Дмитро Чебанов розповів, що ідея з’явилася давно та забрала багато сил на реалізацію. Але результат був вартий вкладених зусиль. Турнір розпочався із показової гри, а далі взяти участь міг кожен охочий.

Організатори планують, що відтепер шахова дошка буде в НаУКМА постійно: влітку – на вулиці, а коли холодно – в КМЦ.

 

Центральною частиною свята стало зібрання могилянців у колі гостей та партнерів НаУКМА в актовій залі КМЦ. Головною темою урочистої частини цього року обрали питання: «Що надихає могилянців?». А й справді, є чим пишатися.

Про здобутки року детально розповів президент НаУКМА Андрій Мелешевич. У своїй промові президент згадав, зокрема початок реставрації Староакадемічного корпусу і висловив особливу подяку випускникам Могилянки, завдяки яким це стало можливим. Президент згадав також про успіхи вступної кампанії, про шлях до вищих місць у рейтингах університетів. Одним із важливих досягнень цього року стала нагорода Skopus в галузі соціальних наук, одна iз п’яти нагород Skopus, які отримали університети України.

Разом з тим, Андрiй Мелешевич наголосив, що це не лише привід пишатися для Могилянки, а й виклик: «Якщо порівняти наші досягнення, найкращі в Україні {в галузі соціальних наук}, з досягненнями середнього західного університету, то ми не переможемо. Це, звичайно, говорить про те, що нашу науку все ще не знають, нам є, куди рости та є, за що боротися».

 

У Могилянці цього року було чимало перемог. Наполеглива праця та допомога рідному університету має бути винагороджена. Найвищою нагородою НаУКМА – «Медаллю Св. Петра Могили» – цього року нагороджені троє могилянців: Лариса Масенко, професор кафедри української мови факультету гуманітарних наук; Костянтин Ситник, провідний інженер-електронік Інформаційно-обчислювального центру; Оксана Маркарова, Перший заступник Міністра фінансів України, Урядовий уповноважений з питань інвестицій.

 

Оксана Маркарова, випускниця НаУКМА (екологія, 1997, 1999), член Довірчої ради НаУКМА (2007-2015 рр.), засновниця "Фонду ім. Дмитра Малюченка", створеного для допомоги студентам Академії у критичних ситуаціях, пов’язаних зі здоров’ям, виголосила коротку, але змістовну промову: «За ті часи, які Могилянка існувала, перед нашою Alma Mater дуже часто поставали дуже серйозні виклики, адже світ навколо швидко змінювався. І, насправді, в такі часи непросто бути інституцією, яка має певні врегульовані правила, а водночас має залишатися сучасною, змінюватися, якщо йдуть позитивні зміни, й боротися, якщо зміни трапляються негативні. І я хочу сказати, що, як і за багато століть до нас, так і нині, Могилянка завжди гідно давала відповіді на такі виклики. Тому сьогодні, вітаючи абсолютно всіх, хочу побажати нашій Могилянці залишатися найкращою, залишатися модерною і новою. А для цього всі ми, могилянці, повинні не просто її любити, а працювати над тим, щоб вона з кожним роком ставала кращою і успішнішою».

 

Багато співробітників НаУКМА отримали в цей день з рук президента Могилянки Андрія Мелешевича нагороди та відзнаки.

Почесною грамотою Верховної Ради України було відзначено Володимира Василенка, Надзвичайного і повноважного Посла України, професора кафедри міжнародного та європейського права факультету правничих наук.

Нагороду від Кабінету Міністрів України отримала Людмила Кострова, керівник навчально-наукового центру та доцент кафедри хімії.

Також під час свята президент НаУКМА вручив подяки від Київського міського голови, Департаменту освіти і науки, молоді і спорту виконавчого органу Київської міської ради, Подяки президента та почесного президента НаУКМА та відзнаки Голови Подільської районної у м. Києві державної адміністрації.

 

Лауреатів стипендій від Благодійного Фонду «Повір у себе» нагороджував особисто співзасновник фонду Віктор Іванчик.

У 2009 році пан Віктор разом зі своєю дружиною Іриною створили благодійну організацію. Фонд «Повір у себе» став для талановитої молоді ще однією допомогою – і духовною, і матеріальною. Адже має на меті підтримувати та сприяти розвитку освіти в Україні, допомагати дітям з багатодітних та малозабезпечених сімей, заохочувати стипендіями та грантами.

«Ми заснували Фонд «Повір у себе», бо вважаємо, що найважливішим активом для України є її люди, - розповідає Віктор Іванчик. – Діти, які хочуть отримати освіту - це наш головний актив і наше майбутнє. В сільській місцевості таких талановитих дітей дуже багато. І ми розпочали з нашим Фондом програму «Сільській дитині сучасну освіту». За майже 10 років ми допомогли вже майже 350-тьом дітям отримувати освіту в десятках ВНЗ України. Але ми зрозуміли, що дуже важливою є якість освіти. Є багато університетів, які не є академічними у науковому сенсі цього слова. Особливо це стало зрозумілим, коли ми побували чотири роки тому в Оксфорді.

Я вірю, що Києво-Могилянська академія – це саме те місце, де можуть бути виховані, та звідки можуть вийти в світ справжні Українські Лідери. Тому в цьому році ми почали співпрацювати з НаУКМА, і я впевнений, що ми цю співпрацю будемо розвивати. Цього року ми надаємо 10 стипендій дітям з сільської місцевості, але я впевнений, що з роками ми будемо збільшувати цю кількість, бо дітей, які готові стати лідерами, значно більше».

 

Цього року стипендіатами від Могилянки стали: Бойчук Олег (ФІ), Волошина Ілона (ФСНСТ), Гончар Наталя (ФПрН), Ємельянов Олександр (ФІ), Желєзняк Алла (ФПрН), Зіневич Олеся (ФПвН), Ольхова Юлія (ФГН), Орліогло Софія (ФГН), Пивовар Олена (ФІ), Сидорчук Катерина (ФПвН).

Без перебільшення можна сказати, що це – інвестування у майбутнє, стимул повірити у себе, свої сили та перспективи.

 

Проте співпраця з Фондом на цьому не завершується.

«Лідерів виховують педагоги, – вважає Віктор Іванчик. – Тому важливо допомогти справжнім викладачам, щоб вони могли з максимальною віддачею виконати свою місію. Ми в цьому році хочемо також розпочати програму надання грантів викладачам для того, щоб вони могли зробити свою наукову працю, що згодом ляже в основу наукового процесу».

Фонд «Повір у себе» за домовленістю з НаУКМА започаткував три таких гранти для найдостойніших викладачів і науковців нашої академії.

 

Ми щиро вдячні Фонду за підтримку наших студентів та викладачів!

 

Найдрайвовішою частиною урочистості стала дискусія з могилянцями - Романом Петровим (Інститут німецького права), Владиславою Осьмак (Центр урбаністичних студій НаУКМА), Софією Костомаровою (ФПвН, Moot Court competitions), Дмитром Чебановим (ФЕН, Студентське Самоврядування).

Впродовж року вони працювали в інноваційних проектах, брали участь у міжнародних змаганнях та активно розвивали Могилянку. Гості розказали про те, як починалася їхня робота над проектами, що згодом стали успішними. Що надихає їх бути активними та досягати високих результатів?

Роман Петров:

«Мене надихає на роботу та на якісь ініціативи шлях, який я кожного ранку проходжу до Могилянки: коли приїжджаю на Контрактову площу, піднімаюсь ескалатором, виходжу з метро і йду до Могилянки. По дорозі відкривається унікальна панорама – Андріївська церква, площа, неперевершений ансамбль Києво-Могилянської академії – все це наповнює енергією. А коли прибуваєш до факультету і бачиш усмішки молодих, гарних, інтелектуальних студентів – це вершина задоволення, яке можна отримати від роботи».

 

Владислава Осьмак:

«Мене найбільше надихають студенти. Напевно, найбільше натхнення - це можливість зі студентами дружити і, відповідно, спільно робити якісь речі. Ну, а найцікавішим у нашому проекті э можливысть бачити процес комунікації, коли через бетонні клумби і квіти, і город, і інші маленькі, на перший погляд неважливі речі, починають між собою комунікувати ті частини університетської спільноти, які раніше ніколи між собою не спылкувались - це дійсно цікаво».

 

Софія Костомарова:

«Коли я думала про те, чому ми взагалі починаємо це робити (участь у міжнародних змаганнях Moot Court competitions), я подумала про те, що це, безумовно, Могилянська спільнота і ті люди, яких ми тут зустрічаємо. Це надзвичайно успішні, розумні й дуже сміливі люди, які подають яскравий приклад. Вони досягають неймовірних висот у своїй кар’єрі, та й у будь-чому, що вони обирають робити. Це ті люди, які також колись навчались, а зараз вже працюють, або викладають в Могилянці і вкладають у нас свій час».

 

Дмитро Чебанов:

«Студентське самоврядування знаходиться ще тільки в процесі становлення, на мою думку. Ми знаходимося в стані формування традицій, формування інституційної пам’яті, тощо. Саме цей стан дозволяє творити. Творити і робити все, що завгодно. І коли ваші ідеї стають успішними, досягають якогось результату - це те відчуття, яке найбільше мотивує».

 

Напевне, десь у цьому місці іменинниці мали б винести величезний торт з запаленими свічками. Але ж іменниця в нас не дуже типова, і торт їй ні до чого.. Але свічки таки були. Традиційно, як символ духовного єднання, безперервності академічних традицій та єдності поколінь у залі замерехтіло безліч маленьких вогників.

 

Яке ж свято без музики?

На завершення офіційних урочистостей на сцені виступив гурт "Гуляйгород".

Колектив досліджує традиційні українські пісні й музичні мотиви і створює надзвичайно цікаві осучаснені інтерпретації. Старовинне інструментальне звучання у виконанні гурту зливається з електронною музикою. Музичні композиції доповнює багатоголосий спів, традиційний для центральної частини України.

 

Концерт дуже сподобався гостям свята. Могилянка вдячна гурту за те, що порадував нас такою чудовою музичною програмою!

Тепер музиканти гурту «Гуляйгород» - також могилянці: на закінчення концерту Андрій Мелешевич вручив їм Диплом Києво-Могилянського Братства. Братчиків тут же і вбрали по-могилянськи – у футболки з логотипом КМА.

 

Ось так насичено і весело відсвяткувало дружнє коло могилянців день народження рідного Університету.

 

Бажаємо тобі, Могилянко, рости й розцвітати, відкривати нові можливості. Хай в стінах твоїх працюють і навчаються найкращі студенти і співробітники, хай здійснюються тут найцікавіші відкриття та втілюються найсміливіші інновації!

З днем народження!

Многая і благая літа, Могилянко!

 

Матеріал підготували:

Олеся Далебіга, (МП-2, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА

Мар’яна Рощина (ФСНСТ)

 

ФОТО свята – за посиланням

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна