Почесний доктор НаУКМА Ен Еплбаум виступить в Могилянці з відкритою лекцією для студентів

 

20 листопада у Могилянці пройде унікальна подія – зустріч зі студентами відомої американської журналістки, письменниці та історика Ен Еплбаум «Цінності нового покоління лідерів».

 

Учасники отримають можливість в режимі «живого мікрофону» поставити запитання пані Еплбаум, яка є лауреаткою Пулітцерівської премії, колумністкою "The Washington Post" та екс-редактором "The Economist", дослідницею - істориком, сфера наукових інтересів якої – від студій з історії України та історичного минулого Східної Європи, проблематики тоталітаризму та комуністичного режиму, політико-ідеологічного тиску режиму на особистість до розвитку демократії та запобігання корупції.

 

На зустрічі Ен Еплбаум спробує поділиться своїм баченням геополітичної картинки світу, місцем України в цьому світі та сформує набір цінностей, якими має володіти лідер для того, щоб ефективно відповідати викликам сучасності, а отже бути успішною особистістю та відповідальним членом суспільства.

Відома журналістка та дослідниця приїжджає в Україну на запрошення Києво-Могилянської академії для участі у Благодійному вечорі НаУКМА, де вона буде почесним спікером.

Водночас, під час візиту вона презентує свою нову книгу “Red Famine: Stalin’s War on Ukraine” («Червоний Голод: Війна Сталіна з Україною»). Рішенням Вченої Ради НаУКМА від 26 жовтня 2017 р Ен Еплбаум присвоєно звання Почесного доктора НаУКМА.

 

Щоб краще спланувати подію, просимо попередньо зареєструватися.

Місце проведення події буде повідомлено додатково зареєстрованим учасникам.

Мова події - англійська (без перекладу).

 

Ен Еплбаум (Anne Elizabeth Applebaum) — польсько-американська письменниця та журналістка, лауреатка Пулітцерівської премії, авторка книжок про історію Центральної та Східної Європи, колумністка та член видавничої ради The Washington Post. Викладала в Єльському, Колумбійському, Гарвардському (США), Гейдельберзькому (Німеччина) та Цюріхському (Швейцарія) університетах.

З 2016 обіймає посаду гостьового професора імені Філіпа Романа в Лондонській школі економіки (Institute for Global Affairs). Працює в проекті «Арена» - програмі, присвяченій проблемам дезінформації та пропаганди у 21-му столітті. Брала участь у дослідженнях корупції в Грузії, Молдові та Україні. Разом з Foreign Policy magazine створила Democracy Lab – веб-сайт, що фокусується на проблемах країн, що розвиваються. Народилася у Вашингтоні, округ Колумбія, в 1964 році.

Отримала блискучу освіту – закінчила Єльський університет з відзнакою (summa cum laude), навчалася у Лондонській школі економіки та Оксфордському університеті. Її чоловік – Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, політолог та журналіст.

У 2013 році прийняла польське громадянство.

 

Перша книга Ен Еплбаум «Між Сходом і Заходом: долаючи європейські кордони» була присвячена її подорожі Литвою, Україною та Білоруссю у часи здобуття цими країнами незалежності.

Книга «ГУЛАГ: Історія», опублікована 2003-го року, була відзначена Пулітцерівською премією 2004 року, її переклад українською здійснено Видавничим домом «Києво-Могилянська академія» у 2006р.

Книга «Залізна завіса: знищення Східної Європи, 1944-1956» присвячена процесам на території післявоєнної Центральної Європи (переклад на українську здійснено також Видавничим домом “Києво-Могилянська академія” в жовтні 2017 р.) .

Останню за часом книгу Ен Еплбаум «Червоний Голод: Війна Сталіна з Україною» опубліковано видавництвом “Penguin Books” у вересні 2017 року. Праця вже здобула захопливі відгуки в міжнародній пресі.

Андрій Любка написав про неї: «Книга опиниться в центрі уваги журналістської та наукової спільнот, що фокусуються на Східній Європі й Росії. Сам факт появи цієї книжки – вже великий успіх для України, адже вкотре привертає увагу до трагічних сторінок нашого минулого. Це важливо, коли не самі ми розповідаємо про свій біль, а коли це робить людина збоку – та ще й зі світовим іменем. По-друге, важливим є факт співпраці авторки з українськими істориками й історично-архівними інституціями. Авторка зазначає, що відкриття українських архівів допомогло їй глибше й повніше проаналізувати досліджувану тему, ввести в науковий обіг нові факти й історичні документи. По-третє, Ен Еплбаум дуже делікатно ставиться до всіх аспектів своєї роботи. Наприклад, показово, що вона вживає Kyiv (а не Kiev, як то часто прийнято на Заході) – це означає, що поволі в світі з’являється розуміння:… Цю книжку якнайшвидше треба перекласти українською й видати в нас. Зокрема для того, щоб наші історики вчилися писати книжки зрозумілою мовою й цікаво для всіх, брали приклад з Еплбаум, Снайдера і Конквеста. Було б доречно також відзначити авторку та її працю якоюсь нагородою – можливо, навіть державною. Треба вміти цінувати наших союзників і нарешті навчитися вчасно їм дякувати».

“Червоний Голод” - тріумф вченості та людського співчуття - є важливою віхою у відновленні спогадів і документації геноциду українського народу під час Голодомору 1932-33 років. В момент кризи між Росією та Україною ця праця показує також, наскільки сильно теперішнє формується минулим.

 

В НаУКМА дослідниця вже виступала 2013 року з лекцією «Істинно віруючі: колаборація і опозиція при тоталітарних режимах».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна