На запрошення Києво-Могилянської академії нещодавно Україну відвідала Ен Еплбаум

 

Завдяки допомозі Києво-Могилянської Фундації Америки та її президента пані Марти Фаріон на запрошення Києво-Могилянської академії нещодавно Україну відвідала всесвітньовідома журналістка, історик, письменниця, лауреатка Пулітцерівської премії Ен Еплбаум.

 

В рамках свого візиту пані Ен взяла участь у ряді подій.

Першим заходом, який Ен Еплбаум підтримала своєю участю як почесна спікерка, був Благодійний вечір Києво-Могилянської академії  19 листопада 2017 р. в Мистецькому Арсеналі. Пані Ен спеціально прибула з Лондона, щоб підтримати стратегічно важливий для розвитку нашого університету проект Цифрового університету. Під час події Ен Еплбаум представила свою книгу, зазначивши, що книга базується на працях українських істориків та вчених.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пані Ен назвала імена тих українців, хто допомагав їй в написанні книги і в дослідженнях української історії і Голодомору для того, щоб вона могла написати свою книгу. «І важливо пам’ятати, що це те, що якраз і роблять університети: вони будують базу для знань, з якими і над якими потім люди можуть працювати. Моя книга – це один зі способів розповсюдити і популяризувати роботу українських істориків, яку вони робили в минулому. І це не було б можливим, якби не було таких академічних інституцій, як ваш університет, які підтримують дослідників і їхні дослідження. І тому дякую, що ви зараз тут і підтримуєте розвиток університету», - сказала Ен Еплбаум гостям вечора, які прийшли підтримати Могилянку.

За словами Ен Еплбаум, книга була написана для не-української аудиторії.

«Під час роботи над книгою я зверталася до матеріалів Голодомору 1932-33 рр. Голодомор був частиною плану зруйнувати не тільки українське селянство, а й усунути українських інтелектуалів, політиків, вчених, істориків, лідерів, що було зроблено в роки Голодомору та відразу після цього. Це були люди, як для порівняння, такі, що знаходяться зараз в цьому залі, які були у фокусі сталінського терору. І через те, що Сталін дуже добре розумів, що усуваючи таких лідерів, такий креативний клас, він погасить та зруйнує українську націю. І я бачу сьогодні тут [на благодійному вечорі Могилянки] людей, які присвячують себе відновленню такого класу, відтворення національного лідерства. І мені приємно бути тут зараз», - відмітила Ен Еплбаум під час своєї промови.

Також, як зазначила всесвітньовідома історик та лауреат Пулітцерівської премії, люди були знищені голодом – інтелігенція, лідери, селянство. І все це мало подальший вплив на сприйняття держави людьми. На тих, хто керував Україною потім. Державні діячі та політики боялися. Професори також мали бути обережними з тим, чому вони вчать та що говорять. Пересічні громадяни звикли недовіряти одне одному та державі, будь-кому, хто мав владу.

Як зазначила Ен Еплбаум: «Національні інституції сприймалися як щось інше, відсторонене, як інопланетне тіло, на яке вони (громадяни) не мали впливу, вони не цікавилися цим всім». Далі була русифікація. І багато росіян досі не визнають Україну окремою державою. Багато європейських країн тільки приблизно уявляють, що існує така країна, як Україна, і що відбувається в ній. «Але найбільш важливе, що є наслідком всього цього, і люди в цій залі про це знають, це те, що українці самі залишилися зі змішаними почуттями. Чи я маю визнавати зараз всю ту версію історії, що мені викладали в Радянському Союзі? Чи я маю довіряти тепер новим українським історикам? Невизначеність інколи перетворюється на апатію. І, звісно, люди, які мало знають про історію, які не переймаються цим, вони не будуть схильні зараз працювати над тим, щоб зробити країну кращою. Але я б хотіла залишити вас сьогодні з такою думкою, до якої я прийшла в кінці написання своєї книги. Уроки 1991, 2004 та 2014 років нам дають розуміння, що історія пропонує також надію наряду з трагедією. Якщо Голодомор був покликаний знищити українську націю, то цей план провалився. Україна не була зруйнована. Натомість Радянський Союз був зруйнований. І українська мова не зникла. Натомість вона відроджується у таких місцях, як це. І поклик до незалежності також не зник. Так як і бажання до більшої демократії, влади закону і до української держави, яка дійсно представляє українців».

За словами Ен Еплбаум, у ХХІ-му столітті українцям був наданий ще раз шанс відновити свою країну, повернути Україну у іншому напряму від деяких своїх сусідів.

«І я сподіваюся, ви будете в змозі це зберегти. В ході написання книги багато людей хочуть, щоб я сконцентрувалася на меморіалах, на резолюціях ООН, на питанні геноциду. І, як я казала багато разів, я вірю, що Голодомор був геноцидом. І буде добре для світу визнати Голодомор геноцидом. Я «за» меморіали і музеї і вважаю, що цей період має вивчатися на уроках історії в школах. І все ж, я вважаю, що найбільш важливим меморіалом Голодомору, найкращим способом віддати шану жертвам, голоду та терору, радянському досвіду – це не тільки через меморіали і музеї. Але ще краще буде збудувати країну, у якій такий голодомор та такий терор більше ніколи не повториться. Україну, в якій працює закон, Україну, в якій державні інституції дійсно працюють на українців, а не на себе. Де виборні держслужбовці також працюють на тих людей, хто їх обрав, а не на себе. Де українські пересічні громадяни беруть участь у політиці, де вони активні, реагують на події, беруть участь в управлінні містами, селами. Щоб голодомор більше не повторився».

 

Під час благодійного аукціону на вечорі гості могли стати власниками книжок Ен Еплбаум.

Фотозвіт з Благодійного вечора Києво-Могилянської академії можна переглянути на сайті НаУКМА  та у Фейсбуці 

 

Насичена кількаденна програма перебування Ен Еплбаум в Києві включала багато різнопланових заходів і зустрічей.

Однією зі складових програми перебування відомої журналістки та письменниці в Україні стала відкрита зустріч 20 листопада у Києво-Могилянській академії зі студентами Києва, більшість з яких – могилянці. Під час зустрічі Ен Еплбаум отримала звання Почесного доктора НаУКМА. Для Могилянки тема зустрічі – «Цінності нового покоління лідерів» – була обрана абсолютно невипадково, оскільки саме зі стін нашого університету виходять лідери, які змінюють систему освіти, громадянське суспільство, всю країну.

Представив високу гостю та модерував серію запитань-відповідей президент Могилянки Андрій Мелешевич.

Розпочинаючи свою лекцію, пані Ен сказала: «Це справжнє задоволення для мене, – бути сьогодні тут, у Києво-Могилянській академії. Моя нова книжка існує завдяки працям дослідників (українських істориків, архівістів) таких людей, як ви, як ваші професори і ваші колеги. Ось чому я хочу почати з подяки вам за проведення великої роботи з дослідження історії України».

 

Під час зустрічі Ен Еплбаум розповіла про головну тему своєї книги – голод в Україні 30-х років. Але починає вона свою працю з 1917-го року, бо Голодомор, на думку дослідниці, мав свої передумови – по суті, він став відповіддю Сталіна на боротьбу українців за власну незалежність і суверенність. І все ж, знищити національну ідентичність українців не вдалося. «Пам’ять про голод була придушена, але зараз українці можуть обговорювати і минуле, і майбутнє в таких інституціях, як Києво-Могилянська академія. Ви можете реконструювати минуле, і ви можете створювати (майбутнє)», - закінчує свою доповідь Ен.

 

Послухати почесну гостю прийшло дуже багато студентів – Актова зала Культурно-Мистецького центру НаУКМА була заповнена вщерть. Слухачі в режимі «живого мікрофону» мали змогу поставити Ен Еплбаум питання і як історику, і як журналісту, і як письменниці, і як непересічній особистості.

Найурочистішою частиною зустрічі стало присвоєння Ен Еплбаум звання Почесного доктора НаУКМА. Рішення про це затвердила відповідна Ухвала Вченої ради НаУКМА. Диплом Почесного доктора, професорську мантію та бонет Могилянки дослідниці вручили президент НаУКМА Андрій Мелешевич та віце-президент з наукової роботи та інформатизації Тетяна Ярошенко.

Відеозапис зустрічі з Ен Еплбаум зі студентами в Києво-Могилянській академії можна переглянути на Могилянському youtube-каналi за посиланням.   

 

Крім того, 20-го листопада Ен Еплбаум мала можливість зустрітися з молодими українськими політиками, держслужбовцями, експертами громадянського суспільства, мати ланч з лідерами медіа, провела прес-конференцію і презентацію книги та дала серію коротких інтерв’ю для видань, телеканалів та розгорнуте інтерв’ю про свою книгу для «Радіо Свободи».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А також ввечері Ен Еплбаум мала зустріч з лідерами думок з числа політиків, урядовців, культурних діячів та головами бізнес-асоціацій в Україні. Всі ці зустрічі Ен Еплбаум під час її короткого перебування в Україні стали можливими завдяки грамотному плануванню та наполегливій роботі Наталі Попович, засновниці «One Philosophy Group of Companies», співзасновниці Українського кризового медіа-центру, випускниці Києво-Могилянської академії, та команді Наталі з Republic, зокрема Арині Сатовській, Світлані Лазарєвій та іншим членам команди.

 

Зокрема, в Українському кризовому медіа-центрі пані Ен презентувала їі нещодавню, щойно видану книгу – Red Famine: Stalin's War on Ukraine («Червоний Голод: Війна Сталіна з Україною»). Цю книгу вже назвали тріумфом вченості та людського співчуття, яка привертає увагу цілого світу до однієї з найтрагічніших сторінок української історії – Голодомору 32-33 років.

Напередодні роковин Голодомору, у час агресії Росії проти України питання, наскільки наше минуле детермінує майбутній розвиток країни, які уроки винесе Україні зі свого минулого, будуючи свою нову, європейську ідентичність, – всі ці питання є життєво необхідними для України; вони й визначили величезний інтерес до приїзду Ен Еплбаум з боку медіа, активістів громадянського суспільства, політиків.

 

Під час своїх зустрічей з представниками українських медіа та політикуму Ен Еплбаум неодноразово наголошувала, що найкращий PR для України, як зовнішній у світі, так і внутрішній для українців - це правда, і про історичне минуле, і про сьогоднішні події. І дуже багато залежить від того, як українці сприймають своє минуле і себе зараз. І це є найкращим захистом і мотивацією будувати сильну країну.

 

Відбулася і зустріч Ен Еплбаум з Президентом України Петром Порошенком разом з його дружиною Мариною Порошенко.

 

 

Глава держави подякував дослідниці за її послідовну позицію у відстоюванні суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, актуалізації інтересу до України у світі. Скоро світ побачить український переклад книги “Red Famine: Stalin's War on Ukraine”, а також мова йшла про російський переклад книги, щоб зробити її більш доступною для російськомовної аудиторії.

 

Києво-Могилянська академія висловлює велику вдячність нашим колегам з агенції Republic Арині Сатовській і Світлані Лазарєвій та всій команді Republic за неоціненну допомогу в організації перебування Ен Еплбаум в Україні.

 

Наша особлива подяка – випускниці НаУКМА Наталі Попович, президенту One Philosophy Group of Companies, яка доклала величезних особистих зусиль для того, щоб приїзд всесвітньовідомої журналістки та дослідниці в Україну мав максимальний ефект для громадянського суспільства.

 

Від імені всіх українців Могилянка дякує Ен Еплбум за її візит, який надихнув багатьох українців не зупинятися і творити зміни в країні, за її роботу над вивченням нашої історії, популяризацією питання Голодомору та війни Сталіна проти українців, за проведення паралелей з сучасною історією, ситуацією після Революції Гідності та конфлікту з Росією.

 

Вклад Ен Еплбаум у становлення нового покоління українських лідерів та відновлення нашої самоідентичності неоціненний, і ми щиро вдячні їй за це!

 

- - - 

Ен Еплбаум – всесвітньовідома журналістка, письменниця, дослідниця-історик. Пані Ен працювала у ряді провідних світових медіа, зокрема, редакторкою «The Economist», була членом видавничої ради «The Washington Post», де є зараз колумністкою.

Крім власне журналістики, вона досліджувала комуністичні режими та розвиток громадянських суспільств у країнах Центральної та Східної Європи. Книги її авторства - «Між Сходом і Заходом», «Залізна завіса: Знищення Східної Європи, 1944 — 1956», «ГУЛАГ: історія» - стали світовими бестселерами, а книга «ГУЛАГ» була відзначена Пулітцерівською премією 2004 р. Ен Еплбаум працює в проекті «Арена» - програмі, присвяченій проблемам дезінформації та пропаганди у 21-му столітті. Вона викладала в Єльському, Гарвардському та Колумбійському університетах, а також Оксфордському, Кембріджськиму, Лондонському, Королівському університеті Белфаста, в Гейльдберзькому, Маастрихтському, Цюрихському, Гумбальдтському, Техаському A&M, Х’юстонському та багатьох інших. У 2012-13 Ен Еплбаум займала посаду гостьового професора імені Філіпа Романа в Лондонській школі економіки.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна