Оголошено імена переможців конкурсу дослідницьких стипендій від Благодійного Фонду «Повір у себе»

 

07 грудня, на фінальному засіданні Конкурсної комісії Проекту дослідницьких стипендій для науковців НаУКМА від Фонду "Повір у себе" були оприлюднені імена його переможців.

 

 

Тетяна Степурко (PhD, випускниця НаУКМА, викладачка Школи охорони здоров’я), Максим Антонюк (к.б.н., факультет природничих наук) та Руслан Чорней (к.фіз.-мат.н., факультет інформатики) стали першими переможцями конкурсу стипендій на отримання грантів дослідникам від стратегічного партнера Могилянки –Благодійного Фонду «Повір у себе».

 

Ця нова для України практика полягає у наступному: науковцю, який займається актуальними у глобальному контексті дослідженнями і перемагає у конкурсі, протягом року виплачується спеціальний дослідницький грант, який дозволяє повністю зосередитися саме на науковій роботі (проведенні дослідження та оформленні його результатів у вигляді публікацій чи завершенні докторської дисертації).

 

Благодійний Фонд «Повір у себе» - один з небагатьох в Україні, який займається такими стратегічно важливими для держави, але непопулярними, на жаль, серед благодійників проектами, як підтримка фундаментальної науки. Тож цей конкурс, сподіваємося, буде слугувати надихаючим прикладом для інших.

 

Відкриваючи засідання, віце-президент НаУКМА з наукової роботи та інформатизації Тетяна Ярошенко підкреслила: «Сьогодні ми розпочинаємо унікальний, на теренах України, принаймні, проект річних дослідницьких стипендій для викладачів НаУКМА. Згідно зі стратегією розвитку Києво-Могилянської академії, НаУКМА розвивається як дослідницький університет. Ми мріємо про здобутки в отриманні нових знань, які згодом будуть оприлюднені у міжнародних реферованих журналах та сприятимуть зростанню наукового іміджу університету. Ми намагаємося всіляко сприяти науковій роботі наших викладачів, зокрема, через підтримку наукових відряджень, проведення конференцій, видання монографій та журналів, сприяння публікаційній активності в цілому, - сказала пані Тетяна. - Але ось такий комплексний суттєвий грант, як ці річні дослідницькі стипендії для наших кращих науковців, важко переоцінити. Вони дозволять переможцям звільнитися від викладання і всю свою енергію, час, ресурси, натхнення присвятили дослідницькій праці, здобутки якої не тільки принесуть користь кожній (чи якійсь) конкретній предметній галузі, але й університету в цілому як дослідницькому закладу. Нам дуже приємно, що цей конкурс разом з Києво-Могилянською академією заснував Благодійний Фонд «Повір у себе» - стратегічний партнер Могилянки».

 

Переможців особисто привітала співзасновниця Фонду пані Ірина Іванчик: «Це наш перший досвід співпраці з Могилянкою у наданні стипендій викладачам і професурі. І на перших науковцях лежить відповідальність за те, наскільки цей проект продовжуватиме жити у наступних роках, - підкреслила пані Ірина. - Ми, люди бізнесу, ставимо конкретні цілі і вимірюємо свої зусилля та інвестиції конкретними результатами. Тому, звичайно, хотілося б з боку Могилянки налаштування на такі результати, які можна показати, якими зможемо пишатися ми всі - і університет, і студенти, які отримають більше таких номінованих викладачів».

 

Співзасновниця Фонду запропонувала зустрітися з набувачами дослідницьких стипендій через півроку, на науковому колоквіумі, для того, щоб почути, які є проміжні результати, які виникли труднощі, і, можливо, скоригувати спільну роботу. «Якщо ми ставимо великі цілі, і не шукаємо виправдань для наших невдач, а все одно йдемо далі, знаходимо людей, які можуть нам допомогти у реалізації цих цілей, - мені здається, на цьому шляху є великі можливості і для Києво-Могилянської академії, і нашої країни», - сказала Ірина Іванчик.

За її словами, фінансовий потенціал Благодійного Фонду складають прибутки від компанії «Астарта», яка є найбільшою в Україні компанією у сфері сільськогосподарського виробництва. Тому, говорячи про причини підтримки фундаментальної науки у НаУКМА, пані Ірина вдалася до «рослинної» метафори: «Ми займаємося освітніми проектами, тому що розуміємо, що ті зерна, які ми сіємо - будуть давати плоди, хай нескоро. Можна допомогти одній людині – є й така форма благодійності. Але краще допомагати «кореню» – поливати його, щоб з цього виросло щось велике, яке «нагодує» багатьох людей. Тому ми тут, у Могилянці».

 

Пані Ірина наголосила, що студенти приходять до ВНЗ, щоб отримати знання, і ці знання їм хтось повинен передавати. «Тому ми не можемо розглядати студента окремо від закладу, в якому він навчається і від його Вчителя, професора, науковця, який його навчає. І тут особистість викладача має дуже велике значення, - сказала вона. – Справжній науковець – це людина, занурена у свої дослідження, і хтось має її підтримати в цьому. Інакше вона не зможе створити того нового знання, якому повинна навчити свого студента. Тобто, не буде такого «опилювання», про яке я казала. Тому наше рішення підтримати серйозні наукові дослідження було дуже органічним: ми йшли від того, що підтримували студентів, потім зрозуміли, що «якість» студента залежить і від шкільного вчителя, і від університетського викладача. Тому зараз Фонд співпрацює і зі школами, і з кращими університетами, такими, як Могилянка».

 

На цьогорічний конкурс подавалися 24 дослідники зі своїми унікальними темами. Переможці почнуть працювати над дослідженнями вже з січня, а наступний конкурс на здобуття дослідницьких стипендій у 2018-2019 навчальному році буде оголошено вже у січні-лютому.

 

Для Могилянки у цьому проекті важливий ще один аспект: двоє з трьох переможців цьогорічного конкурсу, Тетяна Степурко та Руслан Чорней є керівниками магістерських програм. Відповідно, можливість поглиблено займатися своїм дослідженням і досягати результатів ще й дасть змогу залучати до досліджень магістрів – майбутніх науковців. На це звернула увагу і Ірина Іванчик: «Мені би хотілося, щоб до вашої наукової роботу ви, переможці, якомога більше залучали студентів, щоб вони відчували спільну відповідальність за науковий імідж і університету, і країни».

 

Спільнота Могилянки вітає переможців та висловлює щиру вдячність та повагу Благодійному Фонду «Повір у себе» за підтримку розвитку науки у Могилянці.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна